След приказките, дойде времето на вицовете

12:07, 11 юни 20 / Политика 25 6146 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Известният разказвач на приказки Васил Божков показа, че има и добро чувство за хумор. След като в началото на седмицата бизнесменът анонсира идеята си да се включи в политиката, днес той представи и някои от основните идеи, които ще отстоява с бъдещия си политически проект.

10-те принципа на Божков са:

  1. Върховенство на закона

  2. Независимост на властите

  3. Отпадане на имунитета за народни представители

  4. Референдуми за важни обществени теми

  5. Електронно гласуване и администрация

  6. Оптимизиране на държавните служители

  7. Прозрачност на отношенията между бизнес и власт

  8. Персонална съдебна отговорност към държавни служители, нарушили закона

  9. Забрана на партийните субсидии

  10. Финансова ревизия на досегашното управление

Можем ли да приемем насериозно идеите за върховенство на закона и независимост на властите, идващи от човек, който само преди дни обяви, че в продължение на години е плащал "такса спокойствие" на управляващите? А може би под "прозрачност на отношенията между бизнес и власт" той има предвид да се обявят публично всички SMS кореспонденции между бизнесмените и политиците у нас???

Но ако все пак трябва да погледнем по-сериозно на проекта, още на първо четене виждаме, че той рязко се пуска по пързалката на популизма с предложения за отпадането на имунитета на народните представители, забраната на партийните субсидии, финансовата ревизия на досегашното управление и референдуми по важните обществени теми.

Реакциите

Твърде общите принципи на политика Божков не смутиха основните политически фигури у нас. Може би защото и те възприеха идеите му на шега.

"Толкова политически проекти има, че ще си загубя времето да отговарям. Демокрация е. Какво ме интересува на Божков проектът", коментира премиерът Борисов във Варна.

"Не ме интересува проектът на Божков - всеки е свободен да прави каквото си иска. Най-малко можем да се чувстваме застрашени от такъв политически проект. Ние сме партия с програма, с политики, с парламентарно присъствие, имаме си своето поведение", заяви по същото време Нинова в София.

Бившият му съдружник Цветомир Найденов заподозря, че Божков изобщо няма сериозни намерения да прави партия, а е посъветван "от адвокати да се прави на политически репресиран, за да не може да бъде екстрадиран...Това му е семплата игричка на Васил Крумов Божков, подготвя си политическата кариера за пред съда или там, каквото е в Дубай, за да не бъде екстрадиран в България...Иска да го играе политически репресиран, а не един сериен убиец и изнасилвач..."

Има ли бъдеще политическият проект на Божков? Защо пък не? Нагледали сме се вече на всякакви политически Франкенщайни - актьори, певци, журналисти, спортисти, футболни съдии, пожарникари, бизнесмени вече смело стъпват на политическата сцена, а някои от тях дори оглавиха собствени партии...Може пък един бизнесемен в изгнание също да реализира намеренията си за политическа кариера, колкото и несериозно да звучи сега... Историята е показала неведнъж, че не е важно кой се смее сега, а този който се смее последен!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 01:08, 12 юни 20

Допадат ми "приказките" и "вицовете", НО
как по точно човек давал подкуп и рушвети, за да заобиколи закона, издига в свои първи принцип "Върховенство на закона"?
Или спазвам ограничение 50 (защото уважавам закона, който са гласували народните представители избрани от мен) или си плащам глобата когато ме спрат с превишена скорост БЕЗ да давам рушвет, поради същата причина, осъзнавайки грешката.
ИЛИ не спазвам закона, давам подкуп и НЕ ГОВОРЯ ЗА ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА.
Звучи точно толкова достоверно колкото Нямам къща в Испания, жена ми има (или чиято там собственост е).
И като сте самозабравили се милиардери и продаде България, а Вам близките са устроени в чужбина...и вече няма от кого да крадете и няма България и я няма къщата на бащите ви, дядовците ви, поляните и нивите на които вярвам сте се трудили... Тогава вероятно ще дадете Милиард за да я видите пак... но нея няма да я има, защото сте продали цяла България и кръвта на онези, дали живота си, за да я е имало някога.
Уважаеми Продажници

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама