Прокуратурата погна Божков и за локомотивния завод в столицата

13:48, 11 юни 20 25 1622 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Върховна административна прокуратура сезира министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения за финансово-икономическото положение на „БДЖ-Трансимпекс“ АД и кмета на София за състоянието на Локомотивно-вагонния завод в столицата, по-известен като ЖП - завода зад Централна гара, съобщиха от държавното обвинение.

ВАП реагира на информация в медиите за разрушаване на вагонния завод зад Централна гара, свързана и с „БДЖ-Трансимпекс“ АД. Според представените данни капиталът на дружеството се разпределя между „БДЖ" АД - 35% и „Трансимпекс" ЕАД - 65 %, която е свързана с избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков.

Държавата участва със застроен терен с площ 49 217 кв.м. и 33 сгради с обща застроена площ от 28 616 кв.м., както и машини, оборудване, транспортни, средства, стопански инвентар и програмни продукти.

Прокуратурата възлага на транспортното министерство да провери дали „БДЖ-Трансимпекс“ АД е представило отчети за финансовото и икономическото състояние на дружеството, за съществуващите проблеми и мерки за тяхното решаване.

В обхвата на проверката се включва и изискване на информация, касаеща конкретни мерки, предприети по сведенията от отчетите - формулиране на указания и контрол за изпълнението им, сезиране на други компетентни административни органи по поставените въпроси, съдействие по правни или фактически въпроси и т.н.

Обект на проверка е и това дали представителите на държавата в органите на управление и контрол в дружеството са изпълнили задължението си да изготвят бизнес програма на дружеството с конкретни икономически показатели, чието изпълнение органите на управление трябва да осигурят.

Прокуратурата изисква от кмета на София да предостави информация какви действия е предприела Столична община за съхраняване на целостта на Локомотивно- вагонния завод в София.

Резултатите от проверките следва да бъдат обобщени в доклади и да се предоставят на ВАП в най-кратък срок.


Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама