България сред страните в ЕС с най-много жертви при катастрофи

17:29, 11 юни 20 25 1998 Шрифт:
Редактор:

България е в челните редици по брой жертви на катастрофи – 89 на милион жители, като пред нея се намира само Румъния – с 96. Това показват последните статистически данни на Европейската комисия.

Според тях общата безопасност по пътищата в ЕС се подобрява в сравнение с предишни години, но са необходими допълнителни усилия, за да се постигне поставената цел за 50% по-малко смъртни случаи при пътнотранспортни произшествия. Това се казва в извънредно изявление от Брюксел, съобщават БГНЕС.

Общо през 2019 г. 22 800 души са загинали при пътнотранспортни произшествия, което е намаление с 23% в сравнение с 2010 г., според Европейската комисия. В сравнение с 2018 г. спадът е 2%.

Най-добри резултати са отчетени в Швеция с 22 смъртни случая на милион жители, а най-лоши - в Румъния с 96, следвана от България с 89 и Полша със 77. На равнище ЕС средно броят на жертвите в пътнотранспортни произшествия е 51 на милион жители.

Осем държави членки могат да се похвалят с рекордно нисък брой катастрофи с фатален изход през тази година - Хърватия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Латвия, Люксембург и Швеция.

3 почивни дни: 62 катастрофи в София, 39 отнети книжки

„Нито един смъртен случай или тежки наранявания по европейските пътища до 2050 г. Това е нашата цел. Ние се стремим към 50% по-малко убити и 50% по-малко тежко ранени до 2030 г. и знаем, че тази цел може да бъде постигната. През последните години ЕС отбелязва значително намаляване. В същото време разликите между страните остават огромни“, каза Адина Валеан, еврокомисар по транспорта.

Тя добави, че целта може да бъде постигната чрез подходящо финансиране, заедно с добри законови мерки и стандарти за превозните средства, както и за инфраструктурата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама