Как се променя доверието в институциите и какви са електоралните нагласи?

07:49, 12 юни 20 / Политика 25 2121 Шрифт:
Редактор:

Нагласите по отношение на удовлетвореността от развитието на държавата започва да се приближава до нормалното, което сме отчитали в началото на годината преди епидемията с коронавируса. В момента оценката на българите е за справянето на правителството със ситуацията около вируса.

Това сочат данните от съвместно национално проучване на bTV и „Маркет Линкс“, проведено сред 995 лица над 18 г. в периода 27 май – 3 юни по метода на пряко-лично интервю и онлайн анкетата.

„Нагласите се променят в позитивна посока след най-ниската точка, която отбелязахме през март месец. В сравнение с края на миналата година обаче все още не сме постигнали този оптимизъм за това как се развива държавата“, каза в „Тази сутрин“ социологът Добромир Живков.

По отношение на това как се развива материалното състояние на домакинствата се наблюдава голямо изменение в нагласите. 52% са посочили, че нагласата им е негативна, 39% - позитивна, а 9% не могат да определят.

„В ситуация на икономическа криза вследствие на вируса виждаме, че резултатите по-скоро се обръщат. Докато през предишните месеци позитивизмът беше преобладаващ, то сега притесненията от това как всяко домакинство ще посрещне идващите месеци са реални“, коментира Живков.

Налице е повишаване на доверието в институциите особено в държави, които минаха по-леко през първите три месеци на кризата. И в България се отчита такова повишение.

„Виждаме повишаване на доверието в правителството с 5 до 7%, в съдебната система, както и в Народното събрание с 6-7%“, обясни социологът.

В условията на извънредна ситуация българинът не реагира първосигнално, а като мислещ човек

При електоралните нагласи също се отчита сериозно изместване на пластовете. Подкрепата за управляващата партия ГЕРБ нараства значително – 28%, следвана от БСП с 21% подкрепа и ДПС и "Има такъв народ" на Слави Трифонов – с 8%.

„Има такъв народ“ има сериозен потенциал да бъде част от следващия парламент“, коментира Добромир Живков.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:15, 12 юни 20

Защо спекулирате.... Никой не харесва Герб и Бсп както и Дпс а ги слагате 1 ви... Пуснете анкета за свободно гласуване да видите истината!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама