Великобритания се отказа от пълния граничен контрол с ЕС от 1 януари

10:59, 12 юни 20 / Свят 25 1745 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Обединеното кралство се е отказало от плана си да въведе пълен граничен контрол с Европейския съюз на 1 януари догодина.

Това решение е взето в момент, когато британското правителство е притискано от бизнеса да не влошава още повече хаотичната ситуация, причинена от коронавируса, пише в. "Файненшъл таймс", съобщава Дневник.

Според вестника кабинетът приема факта, че няма как бизнесът едновременно да се справи с последиците от пандемията и с промените на границата след края на преходния период.

"Файненшъл тймс" отбелязва, че промяната може да се очаква, независимо дали към момента има, или няма споразумение за свободна търговия между Лондон и Брюксел. През февруари правителството бе на друго мнение и настояваше, че всички стоки от ЕС ще преминават през пълна проверка.

Великобритания ще въведе облекчен режим на пристанищата си за вносни стоки от ЕС. Ще се опрости процедурата за земеделски и животински продукти. Стоките, които влизат от острова в ЕС, обаче може да бъдат подложени на стриктни проверки при пристигането си във Франция, казват източниците на вестника, чиито имена не се споменават. Експерти предупреждават, че е малко вероятно ЕС да се съгласи на пълна реципрочност.

Официално съобщение за граничния контрол може да бъде направено още днес. Обединеното кралство напусна ЕС на 31 януари и досега няма напредък за постигане на търговско споразумение с блока.

Икономическата криза във Великобритания се очаква да е тежка - икономиката се е свила с 20.4% през април спрямо март заради коронавируса, а Банк ъв Ингланд допуска, че може да последва най-тежката рецесия от триста години.

Наскоро фармацевтичната индустрия предупреди, че заради пандемията може и да не успее да обнови запасите си навреме и това тревожи кабинета заради рисковете от дефицит на лекарства при Брекзит без сделка.

Лондон и Брюксел възобновяват преговорите на 15 юни

Източник от изпълнителната власт обяснява за британското издание, че целта е да се помогне на бизнеса да се "адаптира към промените и възможностите да е извън единния пазар и митническия съюз".

Друг източник, запознат с новия подход, казва, че той е сходен с подготовката за Брекзит без сделка, която се правеше през септември 2019 г. и приоритизираше потока на стоки пред граничните формалности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама