Рокада: доскорошен отговорник за пожарната безопасност става консул в Одеса

12:58, 12 юни 20 / Политика 25 2155 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Нови консули в два от най-важните градове в Турция и Украйна е одобрило правителството по предложение на вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Рокадите са в консулствата в Одрин и Одеса, съобщи „24 часа“.

Бившият офицер от армията Борислав Димитров ще е новият консул на България в Одрин. От 2002 г. той работи в Министерството на външните работи, като вече е бил служител в посолството ни в Анкара и генералното консулство в Истанбул. Досега най-високият дипломатически пост на Димитров е заместник-ръководител на посолството на България в Иран, откъдето се е прибрал в София през 2018 г.

Офицерът сменя на поста консулът в Одрин Васил Вълчев, който е специалист по Балканите. Вълчев бе консул на България и в Солун, преди на поста там да бъде изпратен бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев. Докато бе консул на България в Одрин, Вълчев се забърка в скандал, като отмени честванията за националния празник 3 март през 2018 г. заради загинали предния ден турски войници. Тогава Екатерина Захариева обяви, че го наказва.

Бивш служител на вътрешното министерство пък поема поста на консул в украинския град Одеса. Светослав Иванов е бил в системата на МВР до 2009 г., а след това преминава на работа като главен инспектор за пожарната безопасност и сигурността в Министерството на външните работи. Досега не е имал дипломатическо назначение.

Иванов сменя досегашния консул в Одеса Димитър Тучков, който бе изпратен през 2015 г. Тучков бе член на партията на Меглена Кунева, която бе коалиционен партньор на ГЕРБ във второто правителство на Бойко Борисов. Постът в Одеса е изключително важен заради планираното от Украйна ново регионално деление, което може да направи българите малцинство в новите области. Консулът на България в Одеса отговаря и за връзките с бесарабските българи в Украйна, които компактно населяват Болградския район.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама