Акцент на деня: Препятствие за милиони

17:30, 12 юни 20 25 2391 Шрифт:
Автор:

За да се приближи до поредната политическа победа - еврозоната, третото правителство на Бойко Борисов трябваше да премине през последно препятствие -  покриване критериите за капиталови буфери на една от водещите банкови институции у нас - Първа инвестиционна банка.

На извънредно заседание правителството взе решение държавата чрез ББР да изкупи дял от ПИБ. Така ще се  изпълни последното условие за влизането ни във валутния механизъм ERM II, чийто срок за изпълнение е до месец юли.

Чрез Българската банка за развитие държавата придобива 70% от увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка. Тези проценти се равняват на около 140 млн. лв., с което държавата става акционер в институцията с дял от малко под 19%.

Общо увеличението на капитала е за 200 млн. лв. и се налага заради установения при проверка от Европейската централна банка миналата година капиталов недостиг.

Стъпката е важна

"Придобиването на акции на ПИБ от Българската банка за развитие е изключително важна сделка за нас, както и за влизането ни в еврозоната. Целта ни е юли месец този процес да завърши и българите да спрат да се плашат, че някой ще им фалира банките", заяви по време на правителственото заседание премиерът Борисов.

И акцентира, че се полагат огромни усилия, за да се върнат милиарди обратно. 

Снимка: БГНЕС

„Знаете, че влизането в Банковия съюз е нещо изключително важно и приоритетно, както и чакалнята на еврозоната. От 2 седмици активно работим и с еврокомисаря Маргрете Вестагер. Всички изисквания, които бяха поставени, след няколко разговора, темата с ЕЦБ беше затворена, след това преминахме към аукциона вчера“, продължи Борисов.

Той подчерта, че ПИБ ще си изкупи акциите и ББР няма да загуби нищо. „Това трябва да бъде записано, изрично", обърна се премиерът към финансовия министър Владислав Горанов. Държавата чрез ББР взима акции на ПИБ, но тя ще си ги изкупи с лихвите обратно, категоричен е министър-председателят.

Намерението

ПИБ обяви намерението си да увеличи общата номинална сума на капитала си с 200 млн. лева чрез публично предлагане на новоиздадени обикновени, поименни безналични акции.

На 23 април 2020 г. Комисията за финансов надзор одобри проспекта за първоначално публично предлагане на до 40 млн. обикновени, регистрирани, безналични, свободно прехвърляеми акции с право на глас с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 5 лева всяка.

Емисионната стойност е определена на базата комплексен анализ на ключови параметри, а емисионната стойност бе потвърдена от КФН като справедлива и определена въз основа на обективни критерии. При определяне на относимата пазарна цена на акциите са взети предвид изискванията на Международните стандарти за оценяване.

Снимка: БГНЕС

В рамките на определените със закон правомощия, ББР прояви интерес към придобиване на новоиздадени акции на ПИБ и участва със собствени ресурси в открития аукцион и придоби 77 729 300 броя права.

Придобитите права дават правото да бъдат записани 28 265 200 акции от увеличението на капитала на ПИБ. Този брой акции съответства на по-малко от 19% от уставния капитал на ПИБ, което е под максималния праг, одобрен от БНБ. ББР участва на открития аукцион при публично обявени цени и условия, наравно с всички останали инвеститори. Останалата част от правата от емисията са придобити от други частни инвеститори.

Предвид стабилното си финансово състояние, високите нива на капиталовата си адекватност и солидната си ликвидна позиция, ББР е в състояние да финансира придобиването на акциите от увеличението на капитала на ПИБ със собствен ресурс от натрупани резерви, без да използва средства от увеличението на капитала със 700 млн. лв., съгласно решение на Министерския съвет от 27 март 2020 г. Участието на частни инвеститори при записването на новоемитираните акции на ПИБ показва, че ББР участва при пазарни условия, по цени и срещу очаквано възнаграждение, които са приемливи за частен инвеститор, казват от МС.

Участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ при публично обявени конкурентни цени и условия на регулирания пазар чрез записване на до 70 на сто от общия обем на записаните и заплатени акции не представлява държавна помощ по смисъла на действащите европейски и национални правила в областта на държавните помощи и може да бъде подкрепено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама