САЩ ще продължат да намаляват военното си присъствие в Ирак

17:12, 12 юни 20 / Свят 25 2368 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

САЩ ще продължат да намаляват военното си присъствие в Ирак през следващите няколко месеца, казаха двете държави в изявление, предава „24 часа“.

Мотив за това е "значителният напредък в елиминирането на заплахата от "Ислямска държава“.

САЩ ще обсъдят с правителството на Ирак какъв да бъде статутът на оставащите военни. Двете страни ще се насочат към изграждането на двустранни отношения в сферата на сигурността, основаващи се на взаимни интереси. САЩ не искат да имат постоянни бази или постоянно военно присъствие в Ирак, се казва в изявлението. 

По-рано иракската държавна осведомителна агенция съобщи, че министър-председателят Мустафа ал Казими е казал, че ще има пълно изтегляне на войските. Впоследствие обаче тази публикация беше премахната.

САЩ имат около 5000 военни в Ирак, а коалиционните им съюзници - още 2500. Очаква се в Ирак да останат западни военни инструктори, но не е ясно какъв брой.

Възможно е да бъдат осигурени американски икономически съветници, които да помагат на Ирак за извършвани на икономически реформи. Иракчаните са тежко засегнати от финансовите последици от пандемията от COVID-19 и ниските цени на петрола на световните пазари. Държавните приходи на Ирак почти изцяло идват от петролния износ.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама