Негативна статистика: 179 деца са починали от болести и инциденти за година

14:52, 16 юни 20 25 1772 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Само за година 179 български деца от 1 до 17 години са починали вследствие на болести, инциденти и злополуки, сочи статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи.

Впечатление в негативната статистика за цялата 2019 г. прави фактът, че най-много детска смърт е причинена от външни причини, сред които са транспортните злополуки – 20 деца са починали вследствие на катастрофи. 12 деца са се удавили или са потънали във вода, а едно дете е загинало вследствие на пожар. Шест деца фатално са паднали от високо през 2019 г., съобщи БГНЕС.

3-годишно дете почина в болницата в Асеновград

Сред останалите фактори за детска смъртност най-много жертви са взели болестите на нервната система, от които са починали 22 деца. 4 от тях са загубили живота си заради болести на централната нервна система, а 9 – вследствие на детска церебрална парализа.

Болести на органите на кръвообращението са били причина за смъртта на 18 български деца, а болестите на дихателната система са взели 23 жертви.

Вродените аномалии, сред които такива на нервната система и на системата на кръвообращението, са били причина за смъртта на общо 31 деца.

Борят се за живота на 11-годишно дете, затиснато от дърво

Злокачествените новообразувания са били причина 21 деца да си отидат от този свят през 2019 г.

Инфекциозни, паразитни болести и чревни инфекции са довели до фатален край при 17 деца, а от пневмонии са си отишли 17 малчугани.

Ужасяващата статистика сочи още, че много български деца умират във възрастовата граница от 1 до 4 години, като през 2019 г. общият им брой е 66. От 5 до 9 годишна възраст живота си са загубили 45 българчета.

Най-голяма остава групата на децата, които са починали между 10 и 17-годишна възраст, като те са общо 68 за цялата 2019 г.

Статистиката сочи още, че нито едно дете не е загинало вследствие на случайно отравяне и въздействие на отровни вещества, въпреки поне един случай на отровено дете, който придоби известност – през ноември миналата година бе доказано, че 9-годишния Стефан от Кардам е починал след отравяне с отрова за мишки. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама