САЩ и Великобритания спряха медикамент за COVID-19, който масово се произвежда в България

19:10, 16 юни 20 25 2917 Шрифт:
Редактор:

САЩ и Великобритания спряха използването на препарата хидроксихлорокин (hydroxychloroquine) за лечение на заразени с новия коронавирус. Федералният регулатор Food and Drug Administration съобщи, че отменя извънредното си разрешение за хидроксихлорокин и свързаният с него хлорокин (chloroquine), защото няма повече основание да се смята, че са ефективни срещу състояния, предизвикани от COVID-19.

Няколко часа по-късно и британският регулатор MHRA инструктира учени и лекари да прекратят употребата на това известно лекарство срещу малария за лечение или защита от новия коронавирс, както и да спрат набирането на доброволци в програми за тестването му, съобщава "Дневник".

СЗО забрани тестовете с хидроксихлорохин

От Регулаторната агенция за лекарствата и здравните продукти допълниха, че следват "спешните притеснения" за ефекта от това лекарства и цитират британско изследване, което не показа значимо подобряване на смъртността сред хоспитализираните пациенти, на които е давано.

В началото на април в България правителството се договори директно с Китайската национална фармацевтична корпорацияи и купи почти 172 хиляди опаковки от Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg за 582 800 долара, които бяха доставени малко по-късно.

Министърът на здравеопазването одобри употребата им чак в средата на май и то съгласно наредба, засягаща лекарства, които не са тествани в страната и за които се прави специално и контролирано изключение.

След това започна и производство и кандидастване за разрешение за производство у нас на този медикамент, макар да се множаха публикациите, че страничните ефекти от него може да са опасни за здравето и живота. Hydroxychloroquine се прилага само в българските болници под лекарски надзор, но неотдавна голяма българска фармацевтична компания съобщи, че може да пусне свой продукт и по аптеките.

Лечението с хидроксихлорокин е едно от най-спорните начинания по време на пандемията, когато всички държави налучкват кое може да помогне. Първоначално се появиха твърдения, че е ефективно и дори президентът Доналд Тръмп каза, че го взимал превантивно, макар да нямаше данни за ползата от него.

Авторитетното списание Lancet оттегли публикация, в която се твърдеше, че не е регистриран нужният положителен ефект от хидроксихлорокина, което бе възприето като доказателство за точно обратното. Само че ставаше дума за невъзможност за достъп до базата данни, използвана за това заключение, а не за доказателство, че има полза от хлорокина. Световната здравна организация спря тестовете на хидроксихлорокин заради неяснотите около публикацията на Lancet и още не е подновила тестовете.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама