Рекордна цена на доматите

10:17, 17 юни 20 25 1883 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Цената на доматите у нас е най-висока за последните десет години, като високи са и изкупните цени, и тези, на които стоката се продава на дребно. През тази година се очаква производството на домати у нас да надвиши с 2% миналогодишните обеми и да надхвърли 145 хиляди тона, предава БГНЕС.

Въпреки десетгодишния пик на цената, който бе отбелязан за първите три месеца на годината, в момента доматите са по-евтини спрямо нивата си от зимата на 2019 г.

Снимка: CanStockPhoto

Според анализатори не само у нас цената на зеленчука е толкова висока, а такива са нивата и в целия Европейски съюз. За първото тримесечие на годината цената на доматите в целия Съюз се е покачвала, като за първите три месеца е по-висока с 12% от средните нива за последните 5 години. През април цената е достигнала около 1.10 евро за килограм.

Традиционно през месец май, когато започват първите ранни реколти от оранжерийни домати, цената е паднала до 0.76 евро за кило, което е с почти 3% над средната цена за периода от 2015 до 2019 г., показва анализът на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

Очакванията са, че заради коронакризата, трудното придвижване на стоки и хора, затрудненият достъп на работници до полето, както и лошото време този месец, цената на доматите ще продължава да расте  като изкупни, и като продажни стойности.

Икономисти прогнозират още, че Турция вероятно ще пренасочи огромното си производство на домати, а и на други зеленчуци и плодове, към България и останалите Балкански страни заради Русия. Федерацията, която е основен пазар на турската продукция, въведе квота от внос на домати в размер на 200 хиляди тона, която бе запълнена до средата на май на 95% основно със стока от Иран. Това налага преориентирането на турската продукция към балканските страни.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама