Вече 135 години Статуята на свободата е в САЩ

10:29, 17 юни 20 / Свят 25 1469 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Статуята на свободата е един от най-разпознаваемите паметници в света, предава БНТ. Подарък е на САЩ от Франция, а смисълът ѝ е международното приятелство.

Историята на монумента започва през 1865 година когато се появява предложението Франция да изработи статуя за Америка в знак на приятелството между двете нации.

На 350 отделни части огромният паметник е натоварен в 214 сандъка, които преминават Атлантическия океан на борда на товарен кораб.

На днешния ден преди 135 години деконструираната Свобода стъпва на американска земя. Статуята е официално открита от президента Гроувър на следващата година.

Статуята представлява гръко-римска богиня на свободата, облечена в тога, държаща факел в издигнатата си дясна ръка и правна книга в другата, на която е изписана датата на американската Декларация за независимост. Под краката й са счупените вериги на робството. Короната на главата й има седем лъча, символизиращи седемте морета и континенти. 25-те прозорчета в нея напомнят за съкровищата на света.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама