Правителство, бизнес и синдикати се договориха за ускоряване на икономическото развитие

11:17, 17 юни 20 25 1692 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Правителство, бизнес и синдикати подписаха ключово споразумение за ускоряване на икономическото развитие в страната. То ще има значение и за преодоляване на кризата, която породи коронавирусът.

По отношение на бизнес средата и икономиката е договорено издигане като национален приоритет приемането на България в ОИСР, Шенген и ERM-II, справянето с корупцията, продължаването на административната реформа, насърчаването на инвестициите в изоставащите райони, ускореното изграждане на електронно управление и др.  Икономическият министър Емил Караниколов обясни, че до 10 дни ще бъде свикан Национален икономически съвет. „По краткосрочните цели трябва да започнем да работим веднага“, подчерта той.


Снимка: БГНЕС

Енергийният министър Теменужка Петкова представи договореностите в сектор „Енергетика“. Договорено е приемане на енергийна стратегия до 2030, с хоризонт до 2050 г. – тя ще даде ясна визия за това какво ще се случва в енергетиката, пречупено през призмата на Зелената сделка. Вписана е и изработката на бъдещата визия на Маришкия басейн, който Петкова определи като „енергийното сърце на България“, тъй като гарантира ефективността на енергийната система на страната.

В споразумението е застъпена и пълната либерализация на пазара на електрическа енергия - първо на пазара на дребно, а след това и на едро, като са заложени срокове между 3 и 5 години. Поет е и ангажимент за стабилизирането на финансовото състояние на държавните предприятия.


Снимка: БГНЕС

Пламен Димитров от КНСБ подчерта, че дори и следващото правителство, което бъде избрано на парламентарните избори догодина, трябва да се съобрази с това споразумение.

Димитров обясни, че се подготвя Национална програма за заселване в България на граждани с български произход от трети страни и защитата им от дискриминация и експлоатация. Ще се разработи и Национална програма по жилищна политика. Предвидени са и инструменти за обучаване на дигитални умения през целия живот.

По отношение на образованието се предвижда повече студенти да бъдат приемани в техническите и математическите специалност. Предвижда се и механизъм завършилите студенти по държавна поръчка да бъдат задължени да работят известно време за държавата.


Снимка: БГНЕС

Максималният осигурителен доход ще расте всяка година по швейцарското правило. Това ще важи и за минималния осигурителен доход, когато той се изравни с минималната заплата, съобщи социалният министър Дениса Сачева.

В споразумението е заложено още минималната работна заплата да бъде по сектори още от догодина

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама