Задава ли се „Кумгейт“ 2?

13:00, 17 юни 20 / Политика 25 3066 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От КПКОНПИ са образувани две производства за конфликт на интереси по медийни публикации. Сигналите са по репортаж на Нова телевизия и публикации на Агенция ПИК за лица, заемащи висши публични длъжности, съобщиха от комисията.

Публикациите на ПИК касаят образователния министър Красимир Вълчев и председателя на КЗП Димитър Маргаритов. Според агенцията изпълнителният директор на Фондация „Просвета“ Мария Карабельова – Маргаритова, е кума на Вълчев и същевременно съдружничка с неговата съпруга в консултантско дружество. Твърди се, че основната дейност на Фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на издателска група „Просвета“ за 11 клас за учебната 2020/21 г. са одобрени от министъра. Изнесена е и информация, че съпругата на Вълчев е собственик на фирма и откакто Димитър Маргаритов е председател на КЗП, от бюджета на комисията са разходвани около 100 000 лв. за организиране на събития, медийно обслужване и изработка на сувенири от същата фирма.

По-късно от пресцентъра на КЗП обявиха, че Димитър Маргаритов е удовлетворен от стартирането на проверката. От комисията са категорични, че ще окажат пълно съдействие на КПКОНПИ и изразяват убеденост, че след проверката ще се установи, че законите са спазени. 

Разследването на Нова разкрива нарушения на кмета на Ракитово Костадин Холянов. Твърди се, че през 2016 г. Кметът е сключил договор за доставка на горива и смазочни материали с фирма, създадена 2 дни преди възлагането на поръчката. Управителят на въпросната фирма е подписал пълномощно на сина на кмета да се разпорежда с парите в сметката. Според репортажа, синът на Холянов е работодател на управителя, а горивото се съхранява на негова бензиностанция. Отделно от това се твърди, че кметът Холянов сключва договори за дърводобив и дървопреработване с фирми на своите синове.

Отказът на НС да приеме оставката на Делян Добрев е противоконституционен

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама