Акцент на деня: Разбираме от футбол, а вече и от записи

17:00, 17 юни 20 / Политика 25 2591 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Дни след излизането на предполагаемия запис на премиера Бойко Борисов прокуратурата се семосезира по случая. Главният прокурор Иван Гешев обясни какво точно ще се проверява: дали става въпрос за незаконно използване на специални разузнавателни средства или за манипулиране и монтаж на запис. Преценката ще бъде на наблюдаващия прокурор.

Коментарът на Гешев беше лаконичен: „Превърнахме записването на телефони в национален спорт“. Така според него даваме лош сигнал към обществото и европейските ни партньори. Главният прокурор също е на мнение, че записването на лични разговори е основен аргумент в политическата борба, а не в юридически казуси.

Какво се чува на записа? Автентичността му не може да се потвърди и качеството е лошо. Има само един глас, за който се твърди, че е на Борисов. Обсъждат се събития от 2019 година, сред които скандалът с къщите за гости, намерението на „Еврохолд“ да купи ЧЕЗ, коментират се и разговори с европейски лидери. На записа се чуват и обидни думи по адрес на Цвета Караянчева. Няколко часа след изтичането на записа премиерът публикува във Facebook кавър на песента на Ъпсурт „3 в 1“ с монтирани негови реплики и написа: „Забавляваме се“.

Самият Борисов заяви, че няма да иска проверка на записа, защото не го интересува кой го е правил и защо го е пуснал. „Това само ме прави по-силен- колкото пъти го направят, толкова пъти ги бия“, коментира той. Цвета Караянчева също е на мнение, че ГЕРБ няма да се занимават, защото всичко е заради идващите избори. „Записът е поредният фалшификат и жалък опит за компромат“, категорична бе тя.

Преди самосезирането на прокуратурата, за спешна експертиза на записа настоя държавният глава Румен Радев. За него е „необяснимо“ защо Борисов не иска експертиза. „Записът е груба, брутална атака срещу българския парламент и европейското ни развитие. Демонстрира арогантност, авторитаризъм и порочен стил на управление", каза Радев и допълни, че ако ние не проверим записите, ще го направят чуждите служби.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама