ООН: Бежанците в света са почти 80 милиона

09:14, 18 юни 20 / Свят 25 1764 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Над 1% от населението на Земята са бежанци или мигранти. През 2019 г. броят им е нараснал с почти 9 милиона, се казва в доклад на Управлението на върховния комисар на ООН по въпросите на бежанците (ВКБООН), предава БГНЕС.

Според съдържащите се в доклада данни, към края на 2019 г. в света 79,5 милиона души са напуснали родните си места. От тях 45,7 милиона са на териториите на своите държави, 29,6 милиона са пресекли границата и на практика са бежанци, а 4,2 милиона очакват в чужбина приключването на процедурата за предоставяне на убежище.

Проблемът с принудителното преселване засяга повече от 1 % от човечеството, се казва в документа.

Във връзка с ръста на принудителното преселение през изминалата година се обръща внимание на „новото преместване на населението” предимно от ДР Конго, района на Сахел, Йемен и Сирия. Авторите на доклада припомнят, че 13,2 милиона сирийци са бежанци и вътрешни мигранти.

От Управлението на Върховния комисар правят извода, че намаляват перспективите за завръщане на бежанците.

Ако през 90-те години средно по 1,5 милиона души годишно са се връщали в родината си, през последните 10 години броят им е намалял до 385 000 годишно. От това следва изводът, че принудително напусналите домовете си хора са „значително повече, отколкото решенията, които им се предлагат”.

Според Върховния комисар Филипо Гранди, принудителното преселение не само е станало по-мащабно, но и вече не е временно явление. Световната общност трябва да се стреми към урегулиране на траещи с години конфликти, които са основната причина за толкова много страдание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама