България влиза в Икономическия и социален съвет на ООН

14:34, 18 юни 20 / Политика 25 1737 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България бе избрана за член на Икономическия и социален съвет на ООН (ИКОСОС) за периода 2021-2023 г., съобщи външното ни министерство.

На състоялия се в Ню Йорк на 17 юни в рамките на 74-ата сесия на Общото събрание на ООН таен вот кандидатурата на страната ни получи подкрепата на 186 от общо 192 присъствали и гласували държави членки на ООН. Освен Бъглария за членове на ИКОСОС бяха избрани още 17 държави - Франция, Германия, Португалия, Австрия, Великобритания, Аржентина, Боливия, Гватемала, Мексико, Индонезия, Япония, Соломоновите острови, Либерия, Либия, Мадагаскар и Зимбабве.

ИКОСОС е един от шестте основни органа на ООН. В него членуват 54 държави. Съветът отговаря за координация, политически диалог и препоръки по икономически, социални въпроси и въпроси, свързани с околната среда.

България отдава голямо значение на ИКОСОС като основна платформа на ООН за обмен на мнения, дебат и иновативно мислене по въпросите на устойчивото развитие. По време на членството си ще работи за оптимизиране на работата на ИКОСОС, за прилагане на устойчиви решения и за постигане на Целите за устойчиво развитие до 2030 г.

Мандатът на България започва на 1 януари 2021 г., като това ще бъде наше девето участие в работата на ИКОСОС от 1955 г. насам.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама