Кибершпиони са проникнали в европейски фирми за отбрана чрез LinkedIn

15:40, 18 юни 20 / Свят 25 1861 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Кибершпиони са се представяли за работодатели от американските гиганти в отбранителния сектор Collins Aerospace и General Dynamics в LinkedIn, за да проникнат в мрежите на доставчици на военно оборудване в Европа, заявиха в сряда изследователи по киберсигурност, съобщи "Дневник", цитирайки "Ройтерс".

Хакерите са успели да компрометират системите на поне две отбранителни и аерокосмически фирми в Централна Европа през миналата година, като се се обърнали към служителите им с псевдо оферти за работа от американските фирми, съобщи базираната в Словакия фирма за киберсигурност ESET.

След това хакерите са използвали функцията за лични съобщения на LinkedIn, за да изпращат документи, съдържащи злонамерен код, които служителите са отворили, заяви Жан-Иън Бутин, ръководител на ESET за изследване на заплахите.

ESET отказа да посочи жертвите на атаката, позовавайки се на условията за конфиденциалност на клиента. От компанията добавят, че не е ясно дали и каква информация е било открадната. General Dynamics и Collins Aerospace, която е собственост на Raytheon Technologies, отказаха незабавен коментар.

Мисията на Северна Корея в ООН в Ню Йорк не е отговорила веднага на искане за коментар.

Атаките не са първият път, в който LinkedIn е замесен в международен шпионаж. Западни официални лица многократно обвиняват Китай, че използва фалшиви акаунти в LinkedIn за набиране на шпиони в други страни, а множество хакерски групи са забелязани да използват бизнес мрежата, за да профилират своите цели.

LinkedIn заяви, че е идентифицирал и изтрил акаунтите, използвани при атаките. "Ние активно търсим признаци на държавно спонсорирана активност в платформата и бързо предприемаме действия срещу такива участници", заявиха от компанията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама