Сачева: Свидетели сме на политическо безсилие и липса на аргументи за сериозни битки

14:07, 19 юни 20 / Политика 25 1534 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Опозиция на правителството е мафията. Методите, с които се опитва да се води „политически дебат“, не са присъщи за нормални демократични партии. В момента се вижда, че има политическо безсилие и няма политически аргументи, с които да се водят сериозни битки. Точно обратното – има стремеж за дестабилизация. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по повод скандалите в държавата от последните няколко дни.

Загубите, а не записите свалят властта

Според Сачева изтеклите записи и снимки на премиера Борисов в публичното пространство са нещо недопустимо, а службите трябва да направят необходимите разследвания за тяхната автентичност и източник, предава БГНЕС.

Социалният министър обяви пред журналисти в парламента и нова законодателна инициатива за промени в Кодекса на труда, целящи по-добро гарантиране на правата на работещите и работодателите, съобразно икономическите условия и развитието на пазара. Новите текстове целят да насърчат колективното трудово договаряне и по-специално развитието на социалния диалог.

Предвижда се нова имуществена санкция за работодатели във връзка с недекларирания труд или бавене на заплати, която ще бъде в размер между 15 хил. и 20 хил. лева. За виновно длъжностно лице глобата ще бъде между 5 хил. 10 хил. лева.

„Предлагаме също да се намали от 8 на 4 месеца изискването за минимален трудов стаж за ползването на платен годишен отпуск от работници и служители, които постъпват за първи път на работа“, обяви още министър Сачева. Ограничението на извънредния труд ще бъде запазен до 150 часа годишно, на където има колективно трудово договаряне той ще може да се удължава на 300 часа годишно.

В законопроекта е предвидена и специална разпоредба за тютюнопроизводителите, които ще могат да наемат работници на еднодневни договори по време на прибирането на реколтата. Акцент е поставен и върху учителите, за които ще бъде гарантирана възможността ранното пенсиониране да не става едностранно от работодателя.

Социалният министър изнесе и последните данни за засегнатите работници от COVID-кризата и подчерта, че в момента регистрираните безработни са над 280 хил. души, а над 70 хил. са успели да си намерят нова работа по време на епидемията. Над 90 млн. лева пък са платените обезщетения до 18 юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама