Почина актьорът Иън Холм, изиграл Билбо Бегинс във „Властелинът на пръстените“

16:10, 19 юни 20 / Култура 25 2955 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Легендарният британски актьор сър Иън Холм е починал в Лондон на 88 години, съобщи „Гардиън“, цитиран от БГНЕС.

Холм, който започва своята актьорска кариера още през петдесетте години, участва в десетки известни филми, между които „Властелинът на пръстените“, в който той изигра Билбо Бегинс, „Пришълецът“, „Петият елемент“, „Огнените колесници“ и много други.

С голяма тъга съобщавам, че актьорът сър Иън Холм почина тази сутрин на 88-годишна възраст“, каза агентът му. „Той си отиде спокойно в болница, сред семейството и приятелите си“, добави той, разкривайки, че причината за смъртта му е болестта на Паркинсон. „Чаровен, мил и безумно талантлив, той ще ни липсва изключително много", допълва агентът.

Анди Съркис, изиграл Ам-гъл, ще прави маратонно четене на „Хобит“ за благотворителност

Холм, носител на БАФТА и на номинация за "Оскар" за ролята си на треньор по лека атлетика във филма от 1981 г. "Огнените колесници", изгради редица цветни поддържащи роли на екрана - особено след напускането на театъра през 1976 г. Спечели и ново поколение почитатели след ролята си на Билбо Бегинс в хитовата трилогия "Властелинът на пръстените". Холм изигра и великия Харолд Пинтър, за чието превъплъщение спечели наградата „Тони“, както и шекспировия крал Лир.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама