Синя зона в София всеки ден, зелена – вече и в събота

17:19, 19 юни 20 / София 25 6564 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Разширение на синята зона за платено паркиране в София, промяна на работното време на двете зони и на местата за служебен абонамент. Това са част от предложенията за промени в наредбата за организацията на движението в София, внесени за обсъждане в СОС от общинските съветници от ГЕРБ Зафир Зарков, Стефан Марков и Христиан Петров и Карлос Контрера от “Патриоти за София”, предава „24 часа“.

Промените предвиждат зелената зона да се разшири с два малки участъка - с 880 места в район “Триадица” около пазара “Иван Вазов” и с 210 места в горната част на кв. “Яворов” в район “Слатина”. Причината е, че там са проведени обсъждания с живеещите, които искат въвеждане на зелена зона. Долната част на “Яворов” пък отдавна е в зелена зона.

Промени ще има и в работното време на зоните. Предлага се синята да работи в събота и в неделя от 10 до 18 ч. Сега тя работи само в събота от 8,30 до 18 ч. Промени ще има и за зелената зона, която сега действа само в делнични дни. Предложението е тя също да работи в събота от 10 до 18 ч, научи “24 часа”.

“Така ще осигурим повече възможности на живеещите в зоните да намерят паркоместа близо до дома си. Ще спрем практиката да се оставят коли в зелената зона за уикенда, защото е безплатна, ще има по-голям контрол и ред в паркирането”, обясни зам.-председателят на транспортната комисия в СОС Зафир Зарков.

Платените места за служебен абонамент да са валидни само в работни дни, не и през уикенда. Сега те важат и в събота. “Целта е така да има повече места в центъра в почивните дни, тъй като в момента в събота повечето от тези за служебен абонамент стоят празни”, уточни Зарков.

Заради голямото натоварване на граничните участъци на зелената зона до синята, се предлага част от тях да преминат от по-евтината в по-скъпата зона Ако СОС одобри идеята, синята зона ще обхване района между булевардите “Сливница”, “Опълченска”, “Скобелев”, “Тотлебен”, “П. Славейков”, “Евлоги и Христо Георгиеви” и “Данаил Николаев”.

Сега тя е между булевардите “Дондуков”, “Хр. Ботев”, “Скобелев” и “В. Левски”, има 5000 места, а паркирането струва по 2 лв. на час. Ако предложението за разширението се приеме, тя ще има общо 12 000 паркоместа.

Зелената зона, в която паркирането е по 1 лев на час, сега е с 25 000 паркоместа.

Ако промените се приемат, тя ще се намали до 19 090 паркоместа. В това число влиза и предложеното разширение с част от район “Триадица” и горната част на квартал “Яворов”, което е с общо 1090 паркоместа, обясни Румяна Милова от Центъра за градска мобилност.

Други промени касаят винетните стикери за живеещите в двете зони. “Ще отпадне изискването за лепене на стикера на предното стъкло на автомобила. И сега проверките се правят само по регистрационен номер, но така ще спестим на хората ходенето до офис на ЦГМ, за да си получат стикера и процесът ще е изцяло онлайн”, подчерта Зарков.

Общинският съветник от “Спаси София” Борис Бонев също е внесъл промени в наредбата. И той иска синя зона в целия център и промяна на работното време. Бонев настоява и институциите да имат до 3 места служебен абонамент.

Предлага се да отпадне възможността за купуване на стикер за трети автомобил.

Причината е, че малка част от живеещите в зоните ползвали тази услуга, а и цената за трета кола е тройна - 450 лв. за синя зона за година и 300 лв. за зелена. Според Зарков в някои европейски градове режимът бил още по-строг - едно жилище има право на стикер за един автомобил.

Част от промените е и пакет от мерки, който да облекчи процедурите и изискваните документи от хората в неравностойно положение, които имат право на стикери за безплатно паркиране в зоните и паркомясто.

“Не предлагаме промени в цените на синята и зелената зона, както и на стикерите за паркиране на живеещите в тях”, подчерта Зарков.

Той очаква СОС да разгледа промените в края на юли, като преди това ще има един месец за мнения и предложения.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама