Няма споразумение между лидерите на ЕК за средствата срещу COVID-19

18:40, 19 юни 20 / Политика 25 2384 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Лидерите на държавите от Европейския съюз не успяха да постигнат споразумение по двата ключови въпроса за 27-те - парите за възстановяване след пандемията от Covid-19 и бюджета за следващите седем години, предава БНТ. Все пак видеоконферентната им среща беше оценена като позитивна, а надеждите са споразумение да има до края на юли. В средата на следващия месец лидерите за първи път от началото на пандемията трябва да се срещнат физически в Брюксел.

По всичко личи, че днес сближаване на позициите няма. "Пестеливите държави" - Австрия, Нидерландия и Скандинавските държави имат проблем с размера на фонда, който ЕК предлага, а той е 750 млрд. евро. Те имат проблем с безвъзмездните средства, които ще бъдат раздадени на държавите в нужда, които са в размер на 500 млрд. евро. Държавите искат да се преосмисли съотношението между грантове и кредити. Всички тези неща тепърва ще се обсъждат и на двустранни разговори.

"Дискусиите показаха и различията по различни въпроси, например за размера на фонда за възстановяване, за баланса между грантове и кредити, за принципите на разпределение на средствата между държавите и за собствените нови ресурси и намаленията във вноските", каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Позицията на България е в унисон с това, което Европейската комисия предлага - София няма особени претенции към предложението на ЕК. Това, което Борисов изтъкна днес е, че страната ни се надява многогодишната финансова рамка да бъде приета бързо, за да могат програмите да продължат да функционират.

Икономиките не могат да тръгнат, милиарди се заделят в особено по-мощните икономики. Те произвеждат повече. Но когато затънват, харчат повече, огромни пари, не можем да се върнем към нормалния живот, който искаме. Края на юни ще дойде, ние не знаем още ще си приемем ли бюджета. Представете си държавата да е без бюджет. Това е целият ЕС. Трябва да се продължат преговорите по Брекзит. Тук имаме разговор септември месец, каза Бойко Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама