Станаха ясни ставките за компенсаторно подпомагане на сектор "Земеделие"

08:28, 20 юни 20 / Политика 25 2242 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Европейският парламент гласува и одобри Регламент за изменение на Регламент 1305/2013, който дава възможност за програмиране на извънредната мярка COVID-19 за подкрепа на сектор „Земеделие“. Това е инициатива на България, подкрепена в хода на преговорния процес от всички страни-членки на ЕС. Тя ще бъде в размер на 2% от бюджета по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.
Това написа министърът на земеделието, храните и хорите Десислава Танева във Facebook профила си.

На работна група в четвъртък (18.06) Министерството на предложи ставките за подпомагане на животни по бъдещата компенсаторна мярка COVID-19. Ставките, предложени от МЗХГ, са след анализ на анкета, на която са отговорили всички браншови организации в сектора. Съобразно отговорите експертите са направили формулировка как могат да защитят тези средства пред ЕК. 

Производителите ще получат плащания, които да обезщетят загубата на доход, реализирана заради епидемията от коронавирус, а също - и заради допълнителните разходи за въвеждане и спазване на противоепидемичните мерки, като закупуване на маски, дезинфектанти, промяна на работните условия и други, твърдят земеделци.

"По мярката ще се компенсират разходите на стопаните за противоепидемични мерки, както и за намалени доходи от затворени канали за реализация на продукцията", пише още Танева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама