Пространството пред НАГ в София става пешеходна зона

16:20, 20 юни 20 / София 25 3040 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Пространството пред пред Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столичната община – на ул. „Сердика“ 5, което сега е по-познато като паркинг, ще бъде превърнато в публичен площад.
Преминаването и на автомобилите в отсечката между ул. „Екзарх Йосиф“ и входа на НАГ също ще бъде спряно. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков, предаде БГНЕС. Той взе участие в организирания от „Спаси София“ първи уличен фестивал Urbathon Fest, в рамките на който бяха представени двата проекта за трансформация на мястото.

Нашата цел е с една кратковременна намеса, с поставяне на градска мебел и озеленяване, да дадем възможност през уикендите това пространство да може да се припознава от пешеходците. Крайната цел е да премахнем преминаването от „Екзарх Йосиф“ до входа на НАГ, така че да може автомобилното движение да се изнася по улицата, по която се движат трамваите. Така ще слеем целия площад. В бъдеще може да обвържем и северното крило на банята. Там има чудесно пространство, което може да използваме за изложби и други събития", каза Здравков и изрази надежда, че бързо хората ще припознаят мястото като свое, а то от своя страна ще даде възможност за провеждане на аукционни събития, да е място за сядане, лятно кино, а защо не и място за провеждане на градски фестивали.

Всичко това обаче ще се случи след провеждане на архитектурен конкурс, защото мястото е знаково и с богата история.

Снимка: "Спаси София"

Междувременно уличният фестивал Urbathon Fest, който ще се проведе на 20 и 21 юни на ул. „Искър“ №1, зад Централната баня на София, цели хаотичния паркинг между улиците Сердика и Искър да бъдат превърнати в красив и пълен с живот малък площад. Организаторите от "Спаси София" искат да комуникират с гражданите на София, защото именно така според тях се гради облика на един град.
"София има нужда от повече удобни и красиви градски пространства за хората. Затова от "Спаси София", заедно с гл. арх. Здравко Здравков, организирахме Urbathon - двудневна състезателна работилница за млади експерти. Архитекти, урбанисти, ландшафтни архитекти и артисти разработиха проекти за облагородяване на наситеното с история и потенциал пространство. Целта е с инструментите на тактическия урбанизъм, с малки, бързи и бюджетни намеси, значително да подобрим и променим градската среда.". Написаха организаторите в официалната страница на събитието във Facebook.

 

Във връзка с фестивала, се въвежда промяна в организацията на движение, съобщават от Столичната община.

От 20.00 часа на 19.06.2020 г. до 22.00 часа на 21.06.2020 г. се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на:
- паркинга пред НАГ, между ул. „Сердика“ и ул. „Искър“;
- на ул. „Искър“ по протежение на паркинга пред НАГ.

От 20.00 ч. на 19.06.2020 г. до 22.00 ч. на 21.06.2020 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Сердика“ в участъка по протежение на паркинга пред НАГ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама