Горан Благоев за причните, поради които предаването му отпадна

10:15, 21 юни 20 25 3503 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Още едно знаково лице на БНТ e под заплаха - "Вяра и общество"  временно е свалено от програмата на националната телевизия. С неговия автор, водещ и изпълнителен продуцент Горан Благоев разговоря с експерта по медии и журналистика Георги Лозанов за "Дойче веле".

Водещият на дългогодишното предаване заяви, че програмният директор на БНТ1 Ивайло Огнянов е свалил от програмата летните повторения и сборни предавания, които екипът вече е подготвил.

"За свалянето от програмата разбрах съвсем случайно и то не от програмния директор, който би следвало най-малкото да ме уведоми и да изтъкне някакви мотиви. Опитах се да се свържа с него, но той не отговори и на двете ми обаждания. Накрая потърсих генералния директор. Разговорът с него беше кратък и завърши с призива му, че ако искам, мога да напусна БНТ."

Благоев се идентифицира като "неудобен водещ" и идеята, че "Вяра и общество" ще остане в ефир, но може да е с нов водещ" не е "етична". "Това обаче е авторско предаване, авторската концепция е моя и най-малкото не е етично да се дава на друг. По същия начин вече постъпиха с Марио Гаврилов, който създаде предаването "Бизнес.БГ". След време не му подновиха договора и сега има нов водещ. Очевидно е изпитан похват на г-н Кошлуков да сваля утвърдени лица на екрана.", заяви Горан Благоев.

Лозанов: Как си обяснявате, че не Светият синод, който може да има своите основания да е недоволен от предаването Ви, е отишъл да се оплаче от него на генералния директор на БНТ, а е станало обратното - генералният директор се е оплакал на Синода, според свидетелството на митрополит Гавриил?

Горан Благоев: Това е въпрос към Емил Кошлуков. Но в случая прави впечатление, че той по своя инициатива предприема среща с представители на друга институция, пред които дава негативна квалификация за предаване на БНТ, чийто ръководител се явява. След това предприема действия срещу предаването, които водят към свалянето му от ефир. Възниква хипотезата, че те са следствие от координация с тази институция, което де факто прокарва нейното влияние в обществената телевизия. Срещу подобно влияние е предвидена специална защита в Закона за радио и телевизия, който ограничава възможността да се получават "инструкции и указания ... от лица и/или групи извън органите на управление на доставчиците на медийни услуги". А Светият синод дори не спада към категорията институции или организации, които са свързани с БНТ като парламентарната комисия по културата и медиите или СЕМ.

На въпрос дали спирането на предаването е лоялност към Синода или към държавата и властта, Благоев отговори, че "в много страни финансирането на религиозните общности от държавния бюджет е обичайна практика и че този принцип заляга в законодателните промени миналата година и у нас. "Въпреки, че според мен финансирането трябва да се извършва както при първите християни - чрез дарения от самите вярващи, а не чрез държавата."


Медийният експерт доц. Георги Лозанов попита Благоев дали случаят с  "Вяра и общество" е особен или се очертава обща линия за ограничаване на критичната публичност в БНТ. Водещият и изпълнителен продуцент на предаването отговори, че с оглед на ситуацията "неговият случай не е особен". Той смята, че ако в БНТ истински плурализъм, трябва да се чуват не само официалните и официозните гледни точки иначе БНТ поема риск да се превърне в казионна, а не обществена телевизия. "Опасявам се, че някои частни телевизии все повече започват да изземват критичната обществена функция на БНТ и "вината" за това не е тяхна."

 

Напишете коментар
Коментари: 7
1 Иван Симеонов 07:12, 22 юни 20

Здравейте всички,

Н Е М О Г А Д А М Ъ Л Ч А !

Относно: Грубото погазване на нашата Конституция и Закона от г-н ГОРАН БЛАГОЕВ !

Почти цялата наша интелигенция - академична, художествено-творческа и църковна, НАТРАПИХА НАГЛА И ГНУСНА ИДЕОЛОГИЯ НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ. ТЯ Е СВРЪХПРОСТА - СМЕШНО ЗАКЪСНЯЛ ПЕЩЕРЕН АНТИКОМУНИЗЪМ И ГРОЗНА, И ЧЕРНА НЕБЛАГОДАРНОСТ КЪМ ЦАРСКА И СЪВЕТСКА РУСИЯ !

Горан Благоев е НАЙ-ПРИЛЕЖНИЯТ И СТАРАТЕЛЕН СОРОСОИД, СИСТЕМНО НАСАЖДАЩ ВЪПРОСНАТА ИДЕОЛОГИЯ В ПРЕДАВАНЕТО СИ “ВЯРА И ОБЩЕСТВО”.

ДЪЛГИ ГОДИНИ ТОЙ СИСТЕМНО ПОГАЗВА КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНА ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА, КЪДЕТО ПИШЕ ЧЕРНО НА БЯЛО,че:

“Религиозните ОБЩНОСТИ и институции, както и ВЕРСКИТЕ УБЕЖДЕНИЯ НЕ могат да се използват за ПОЛИТИЧЕСКИ цели”.

ТАКА ЧЕ: ТРИЖДИ ПРОКЛЕТ ДА Е ГОРАН БЛАГОЕВ !
ТРИЖДИ ПРОКЛЕТИ ДА СА ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ КРЪГ ОКОЛО НЕГО !

АНАТЕМА МАРАН-АТА ТЯМ !

Бай Иван

2 Гост 17:15, 22 юни 20

Искам и аз да кажа моето скромно мнение по този въпрос.

По Пловдивска Православна Телевизия ( ППТВ - известна и като телевизията на митрополит Николай) излъчват понякога филма "Майката Църква ", посветен на Българската Желязна Църква , наречена в чест на свети Първомъченик и Архидякон Стефан в Цариград, чийто автор е самия Горан Благоев. Ето го и линка за него : https://www.youtube.com/watch?v=pXwdbpqAb78

Този филм е много хубав и препоръчвам да се гледа, за което изказвам и благодарност на самия автор.

Доколкото до самия Горан Благоев, той в предаването " Вяра и Общество" е повдигал и не много приятни въпроси и теми, свързани с БПЦ и църковния живот. Че Горан Благоев е правил грешки, правил е, но това не означава, че проблемите в църковния живот не съществуват или са пометени под килима.

Иска ми се да получа отговори от превъзбудения прекален русофил Иван Симеонов, който обвинявал Благоев, че е " натрапил гнусна идеология на ЦЯЛА България ПРОТИВ ( забележете!) ЦАРСКА и СЪВЕТСКА Русия" Моите въпроси към Иван Симеонов са следните :

1 - Иван Симеонов и повечето като него православни християни , които са русофили, какви се чувстват по народност и коя е тяхната земна Родина? Матушка Русия ли е тяхната земна родина или България, в която са се родили от родители българи и са били закърмени както със Светата Православна Вяра, така и с българщината?

2 - Къде е бил той ( т.е Иван Симеонов) и каква е била неговата реакция, когато непоканения руски патриарх е махал назидателно с пръст ( в преносен и буквален смисъл) и говорил с надменен и респектиращ тон към Българския Президент Р.Радев и към Българския Патриарх? Този въпрос повдига Горан Благоев в предаването си, Благоев е направил това, което даже и създателите на проруския православен сайт " Бъди Верен" ( в който има обиди и хули към йеродякой Игнатий - Васил Левски ,както и против свети Паисий Хилендарски и свети Софроний Врачански и въобще към българщината) не са могли и не са и помислили да направят.

3 - Знаел ли е , г- н Иван Симеонов, че в БПЦ и Българското Православие са се прокарвали руски мисли и настроения - българските православни християни да почитат повече руските светци и отколкото българските светци и който и да е било друг светец? Какво мисли Иван Симеонов, като при положение, че българските светии се пренебрегват, а същевременно в това в българските църкви се издигат стенописи и икони на руски светци - за справка Лука Кримски, който така или иначе какво общо има с България? И защо трябва да се прави копка и да се издига храм в софийския квартал Надежда за канонизирания за светец Серафим Соболев?

Нямам нищо против Серафим Соболев , Лука Кримски и други руски светии да бъдат почитани като светии, но нека те да бъдат почитани в Русия , Украйна, Беларус, а не тук, в България! Ние, българите не сме руснаци, нито пък втори техни бледи телесни и духовни копия! Много им се иска на някои да се погърчим, потурчим, порусначим, поамериканчим или пък да станем фенове на запада!


Уви, за съжаление, има много православни християни българи, които разсъждават като Иван Симеонов - захласнати я по Запада, по Гърция ( макар че някои гръкофили у нас искат да я нарекат Византия) или по Русия и по точно по Матушка Киевская Русь, но не обичат България, своята земна Родина, които с такова презрение я отхвърлят.

3 Гост 22:14, 22 юни 20

Даже и идиотите от Бъди верен написаха " позиция" срещу Г. Благоев
https://budiveren.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1857:vyara-i-obshtestvo-ili-razdeleni-i-bez-vyara&catid=39&Itemid=75

Нямам думи! Положението е такова, че собствениците на сайта " Бъди верен " в своите статии постоянно са осмивали , омаловажавали България, Васил Левски и българщината, а какво да се каже и за Българското Православие.

Положението е такова, че създателите на сайта " Бъди верен" - поп Божидар Главев и попадията му Десислава са много огорчени и не могат да простят на Г. Благоев, че не се вписва в представите им за благочестив върл русофил като тях. Не могат да му простят, че той е повдигал теми, изобличаващи прекомерната русофилия, загнездила се в БПЦ.

4 Гост 22:17, 22 юни 20

Че Горан Благоев е правил грешки, правил е; че е критикувал, е - критикувал е! Явно на някои не им изнася неговите критики, къде със основание и къде без!

5 Гост 22:18, 22 юни 20

Че Горан Благоев е правил грешки, правил е; че е критикувал, е - критикувал е! Явно на някои не им изнася неговите критики, къде с основание и къде без!

6 Анонимен 00:37, 05 яну 21

Добре, че има хора като о.Божидар и съпругата му превзитера Десислава Главева. Щом има такива хора като тях, значи все още има надежда.

7 Анонимен 20:12, 03 юни 23

Добре, че има глупаци да вярват на "отец" Божидар и съпругата му превзитера Десислава Главева. докато ги има такива родоотстъпници с расо, ще има и заблудени "овци".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама