Стево Пендаровски: Гоце Делчев се е борил за македонската държава

20:00, 21 юни 20 / Свят 25 3208 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

България не е трябвало и не трябва да "отваря учебниците по история за 19 и 20 век", каза македонският президент Стево Пендаровски в интервю за Радио Свободна Европа.

мятам, че е добре да погледнем примера на Гърция. След Договра от Преспа Гърция безспорно се позиционира като ключов регионален сътрудник, чийто достъп до Европа от тази южна страна беше възпрепятстван години и десетилетия, защото имахме неразрешен спор."

Пендаровски заяви, че Гоце Делчев е имал пълното право да се чувства българин, но това не променя факта, че се е борил за македонската държава. "Беспорна историческа истина е че той се е определял като българин, безспорен е и фактът, че се е борил за македонската държава. Нека не създаваме проблеми там, където не трябва да има такива. Ние като държава не можем да преглътнем тезата, че през 1944 г. сме се събудили една сутрин като македонци", казва президентът на Северна Македония в интервюто си.

„Никога не съм говорил за това как са се чувствали хората в миналото, така че не говоря за чувства, а за това, че някой пише неистини, защото това е всичко, което можем да проверим днес."

"Не мисля, че македонският народ е "произлязъл" от българите", завършва Пендаровски

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама