Маските на закрито отново стават задължителни

12:02, 22 юни 20 25 3231 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Във връзка с увеличението на заболелите и разпространението на коронавируса у нас маските на закрито пак стават задължителни.

"На масови мероприятия ще се носят маски. Те ще се носят и на затворени пространства. Задължително остава носенето на маски в обществения транспорт, лечебни заведения и аптеки", заяви на брифинг в Министерството на здравеопазването министър Кирил Ананиев. Той съобщи, че по-рано днес е проведена среща с премиера Бойко Борисов, на която са присъствали представители на Националния оперативен щаб и директори на лечебни заведения.

"При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор и да се спазва физическата дистанция от метър и половина. При останалите спортни състезание пълняемостта да остане до 50%", съобщи Ананиев.

Засилват се мерките за носена на маски в транспорта, болниците и аптеките. Предпазните средства ще са задължителни в нощните заведения, кина и театри. В търговските обекти на закрито ще трябва да се спазва и 1.5 м дистанция.

"Това го правим само и единствено с цел съхранение на здравето и живота на българските граждани", каза Ананиев.

Той заяви, че до края на седмицата ще се реши дали ще продължи извънредната епидемична ситуация в страната.

„Важно е когато казваме нещо, то да се базира на факти. Ситуацията е сложна. Имаме реално увеличение на случаите. За щастие то не е толкова много при хората с нужда от интензивни грижи. Това се случва и в други страни. Случващото се дължи на нашето поведение и промените във вируса. На първо място по заболеваемост е Северна Македония 45.6 на 100 хил. население. На второ място  е Албания – 12.9, Босна – 11.9, Турция – 10.7. Пето и шесто място България – 8.3, Сърбия – 7.09 на 100 хиляди население. Това се случва в Европа”, заяви държавният главен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Дали това е втора вълна или просто повишаване на случаите? Аз съм по-склонен да вярвам на второто. Мерките не се спазват и се наблюдава по-сериозна заболеваемост. Призивът от моя страна към болниците – да не забравят заповедта на министъра на здравеопазването. Дотук ние говорихме за 3-те „Д”-та. Сега добавяме и едно „К” – контрол. Оказа се, че не можем да разчитаме на съвестта на хората”, посочи още той.

И допълни: „Вирусът не се търкаля по улиците. Той е в нашия нос, нашето гърло – ние го предаваме на другите, като разговаряме с тях".

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Пенчо 13:10, 22 юни 20

Хора, м ангалите са най-сериозния проблем на тази държава и най-големия разпространител на Ковид-19! Там държавата и полицията изтървават нещата! Няма контрол и превенция, няма санкции, няма нищо... Оставят ги да си правят каквото си искат, денонощно свирят цигански музики и се събират на ядене и пиене и никой не ги спира, това е тотално безхаберие на държавата! Побъркаха народа със денонощния цигански тормоз от безконролните събирания и шума от циганската музика! Пример: гр. Кнежа, където полицията тотално отсъства и не прави нищо, за да спре циганските безобразия и на хората вече им писна!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама