Диета за всички или за всеки?

16:16, 22 юни 20 / Любопитно 25 2043 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

След мъчителните месеци прекарани под карантина, темата за здравето неминуемо става една от най-актуалните.

Почти всеки знае как да се предпазва от инфекции, но друг важен проблем, който изисква внимание, е неправилното хранене. При дълго заседяване у дома, движението значително намалява и много хора съвсем естествено качват нежелани килограми. Дори и при най-здравословни диети, които не са по вкуса на всеки, липсват ли физически упражнения, надебеляването е неизбежно. Въпреки неочакваната ситуация, свързана с вируса, в която се оказа не само нашата страна, за затлъстяването не трябва да виним само невидимия враг. Често в сайтове можем да прочетем как хората в България надебеляват все повече с всяка изминала година, но същевременно там можем да намерим информация и за различни начини на отслабване, разнообразни диети според сезона и даже препоръки за хранителен режим в зависимост от настроението.

Защо тогава затлъстяването продължава да бъде проблем?

Известно е, че факторите: пол, етнос, възраст, социално-икономически статус също са от значение. Достъпът до пресни плодове и зеленчуци, е важна част от хранителния режим за добро здраве и нормално тегло. Въпреки всичко има много малко информация за това точно каква диета подхожда индивидуално за всеки. Екипът на проф. Тим Спектър от Кингс Колидж в Лондон, в сътрудничество с многопрофилната болница в Масачузетс, Станфордския университет и Компанията по здравна наука "Зои" поставят началото на проекта PREDICT.

Д-р Павел Николов: С какво да храним сърцето си

Първата фаза включва над 1000 участници, от които стотици са двойки близнаци, наблюдавани в продължение на седмици за реакцията им към различни храни. Кръвните им изследвания са правени при болнични условия след хранене със специално избрани ястия и на по-късен етап хранителният режим продължава при домашни условия, съпътстван от същите изследвания при стриктна диета. Разнообразните маркери са внимателно следени. Това са хранителните реакции, кръвната захар, нивата на мазнини, инсулинът и възпаленията, качеството на спане и чревните бактерии (разнообразие на микробиома).Всичко това е възможно благодарение на различни специални технологии - монитори за кръвната захар, които се отчитат постоянно, както и прости кръвни тестове, които следят нивата на мазнини в кръвта.

Всички тези изследвания водят до натрупването на данни, които се интерпретират с помощта на сложна машина, притежаваща качествата на изкуствен интелект. Първата изненада от резултатите е широката вариация на индивидуални нива на инсулин, кръвна захар и мазнини, предизвикани от една и съща диета. Дори при близнаци се откриват огромни разлики, при единия се отбелязват здравословни реакции при приемане на въглехидрати, но не при мазнини, а при другия, точно обратното. Следователно изводът е, че не съществува идеална диета, която е подходяща за всички. Не само това, но според получените резултати, може да се направи заключението, че генетиката на човека има много малка роля при определянето на преработването на храната. Друго интересно откритие е, че близнаци притежават само една трета еднакви бактерии в червата си, което обяснява различните резултати. Както при тях, така и при другите участници, се забелязва, че някои хора преработват въглехидрати или мазнини по-добре от други, което означава, че диети, базиращи се единствено на брой калории, не се най-добрият индивидуален избор при положение, че различните хранителни групи имат различен ефект върху здравето на човека.

Друг важен фактор е часът на хранене. Едно и също ястие предизвиква различни хранителни реакции при участниците, консумиращи го за закуска и при тези, които го приемат за вечеря. Въпреки различията, те не се установяват при всички хора, което донякъде разбива теорията за правилни и грешни часове за хранене.

Появата на възпаления също е с различна честота и с различна степен на сериозност. Този резултат е тясно свързан с нездравословната реакция на организма към мазнини. Възпаленията, заедно с високата кръвна захар и мазнините, водят до развитие на сърдечни болести, диабет тип 2, заболявания на черния дроб и затлъстяване. Чрез намирането на персонализирана диета здравето и теглото ще могат да се подобрят както и да се намали риска от получаване на чревни възпаления.

След разглеждането на всички тези различия, се забелязва една повтаряща се тенденция. Всеки участник, индивидуално реагира на едно и също ястие, поднесено по едно и също време, в различни дни. Това означава, че "идеалната" диета за един човек може да се открие едва след задълбочено наблюдение на неговия метаболизъм.

В днешно време реакциите и резултатите от различни диети се смята, че са следствие от неконтролируеми фактори, като генетиката и качеството на храната. Въпреки че те имат ефект върху здравето и теглото на човек, по важен е индивидуалният метаболизъм. Правилната диета може да бъде направена след установеното реагиране на определен организъм. И така най-добре е да се избягват диети, които обещават плоски кореми до три дни. Най-важното е да се обърне внимание на реакциите на тялото при приемане на различни видове храна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама