„Олимпийски надежди“: Валентин Андреев - национален рекордьор по хвърляне на чук

11:00, 25 юни 20 / Спорт 25 4153 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

В рубриката „Олимпийски надежди“ TOPNOVINI.BG представя най-добрите ни млади спортисти, които вече прославят България по света и за които тепърва предстои да се говори много.

Валентин Андреев е роден на 19 януари 2002 година в град Балчик и е сред най-младите ни таланти в леката атлетика, а по-точно в хвърлянето на чук. Бронзов медалист на Европейския олимпийски фестивал в Гьор през 2017 година. Държи национални младежки рекорди с 6-килограмов чук - 77.15 метра, и с 5-килограмов - 83.09 метра. Сребърен медалист от европейското първенство за младежи под 18 години и от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през 2018 година. Също така европейски младежки олимпийски шампион от Баку 2019 година и балкански шампион под 18 години от Истанбул 2019 година.

През миналата година Валентин заедно с Ивет Лалова бяха избрани за №1 сред състезателите на Балканската атлетика. Те бяха обявени за Атлетка на Балканите за 2019 и Изгряваща звезда за 2019 по време на деветата балканска атлетична гала във Вършаничка баня (Сърбия).

Пред TOPNOVINI.BG Валентин Андреев споделя, че тренира от тригодишен, но няма спомен кога за пръв път е стъпил на стадиона. По леката атлетика го запалва баща му, от който и до ден днешен взима пример и черпи вдъхновение. Младата ни надежда тренира всеки ден с изключение на неделя, а свободното си време прекарва в компанията на близки и приятели.

Снимка: Валентин Андреев

По-рано през годината Вальо Андреев претърпя тежка операция заради херния, за която с тъга казва, че е едно от най-тежките неща, които са му се случвали. Определя времето след операцията, като най-мъчителния момент в кариерата му, тъй като цели два месеца е далеч от стадиона и любимия спорт. Въпреки това, олимпийската ни надежда вече е добре и лека-полека се връща към стария ритъм на живот.

Снимка: Валентин Андреев

Според младия лекоатлет спортът дава изключително много - дисциплина, здраве, контакти и емоции. Все пак казва, че спортистите търпят и много лишения и трудности, като най-често се лишават от свободно време и се сдобиват с травми и контузии.

Относно „Шампионската рецепта“ Валентин вярва, че е съставена от упоритост и любов, но и от талант и усет към успеха. Той определя умението за справяне с трудностите като основна двигателна сила по пътя към върха. Ивет Лалова и Тихомир Иванов са едни от любимите му лекоатлети, а в неговата област се възхищава на Коджи Мурофуши и Вадим Девятовски.

В края на интервюто младата ни надежда обяви, че за 2020 година си пожелава да е здрав и да се бори с мъжете, за да има възможност да се докаже и на международни форуми.

Снимка: Валентин Андреев

"След 10 години се виждам в спортна среда, подготвяйки се за следващите олимпийски игри", завърши Валентин.

 

Още от „Олимпийски надежди“:

„Олимпийски надежди“: Христо Христов - четирикратен европейски шампион по вдигане на тежести

„Олимпийски надежди“: Ивелина Илиева - сребърната медалистка по джудо в Ташкент

„Олимпийски надежди“: Мариела Костадинова – златното момиче на българската акробатика

„Олимпийски надежди“: Малката Ая Митева, която постави България на картата на конния спорт

„Олимпийски надежди“: Шампионката Ивет Горанова се цели във всички върхове в каратето

„Олимпийски надежди“: Александра Фейгин - изгряващата звезда на фигурното пързаляне

„Олимпийски надежди“: Александра Начева – младата шампионка в тройния скок

„Олимпийски надежди“: Светла Згурова пише историята на българския модерен петобой

„Олимпийски надежди“: Щангистът Ангел Русев се цели във второ европейско злато

„Олимпийски надежди“: Йоана Илиева, от която рускини, италианки и американки се страхуват

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама