Предложение: Три години за бакалавър в някои направления

18:14, 22 юни 20 25 2463 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Обучението в степен бакалавър да бъде намалено от 4 на 3 години за някои от професионалните направления, предвижда проектостратегия за развитието на висшето образование у нас до 2030 година, публикувана за обществено обсъждане на страницата  на Министерството на образованието и науката, съобщи БНР.

3-годишното образование за бакалавър ще може да бъде в редовна и в дистанционна форма, а продължителността на обучението за едно професионално направление ще е еднаква за всички университети в страната, предвижда стратегията.

МОН: Само 73-ма с две отлични оценки от матурите

В нея е залегнало още държавно субсидиране на редовно, дистанционно и задочно обучение за магистър с продължителност 2 години, ако това образование надгражда 3-годишно обучение за бакалавър в същото професионално направление.

Документът предвижда също актуализация на учебните програми на висшите учебни заведения, дигитализация на учебния процес, както и засилване на връзката между висшето образование  и бизнеса.

Абитуриентски балове ще има от 1 юли

Стратегията за висшето образование у нас през следващите 10 години предвижда и  разделяне на висшите учебни заведения и на професионалните направления -  на изследователски и преподавателски. Въз основа на това разделение, финансирането на висшите училища ще бъде различно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама