СЗО: Да се увеличи производството на дексаметазон

08:10, 23 юни 20 / Свят 25 1714 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Световната здравна организация (СЗО) призова да се увеличи производството на медикамента дексаметазон, за който има данни, че дава добри резултати при пациенти с COVID-19 в тежко състояние.

Призивът беше отправен, след като британски учени съобщиха, че дексаметазона намалява значително смъртността при пациенти с COVID-19.

СЗО: Пандемията продължава да се ускорява

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус подчерта, че мощният стероид трябва да се използва само при болни в сериозно или критично състояние. По думите му лекарството не е скъпо и се произвежда от много фармацевтични компании.

"Следващото предизвикателство е да увеличим производството и бързото и справедливо разпространение на дексаметазона в целия свят, като се съсредоточим върху местата, където той е най-нужен", каза той.

Междувременно над 9 милиона достигна броят на случаите на COVID-19 по света. В Бразилия - страната, която се превърна в епицентър на заразата в Латинска Америка, са регистрирани над 21 000 нови случая за последното денонощие, както и 654 починали.

Тризнаци в Мексико са дали положителен резултат за коронавирус в деня на раждането си. Редкият случай се обяснява с това, че и тяхната майка също е заразена. 

"Изглежда, че почти всеки ред достигаме нов мрачен рекорд. Вчера повече от 183 хиляди случая на коронавирус бяха регистрирани", каза генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама