Затворник реши древна задача от времето на Евклид

14:09, 23 юни 20 / Любопитно 25 3697 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Осъден убиец в американски затвор изучи основите на висшата математика, което му позволи да реши сложна аритметична задача. Сега той предава своята математическа страст на събратята си по съдба.

Дълго време обаче реалността е много тежка за Кристофър Хевънс от САЩ. 40-годишният убиец е в затвор близо до Сиатъл от 9 години. Изключват го от училище, излиза от релсите, не може да си намери работа и става наркоман. Той е осъден на 25 години затвор за убийство и все още има 16 години пред себе си, предаде БГНЕС. 

В затвора животът на Хавенс се променя, когато открива страстта си към математиката. Той изучава основите на висшата математика, което не е било лесно, тъй като надзирателите от затвора задържат книгите и учебниците, които той е поръчал по пощата. На Хевънс е разрешено да разполага с учебниците само след като се съгласява да преподава математика и на други затворници.

След известно време основата на висшата математика вече не му е достатъчна. Хевънс изпраща кратко ръкописно писмо до специализирано издателство да му изпрати няколко издания на реномираното списание „Annals of Mathematics". В писмото си затворникът пише, че числата са станали неговата мисия и че е решил да използва времето си в затвора за самоусъвършенстване. Но, оплаква се той в писмото, „няма с кого да обсъжда сложни математически теми“.

Снимка: Pixabay

Редактор в издателството „Mathematica Science“ изпраща писмото до своята партньорка Марта Черути, която от своя страна го препраща на баща си, професора по математика Умберто Черути от Торино. Първоначално той е бил скептичен, но като услуга към дъщеря си той пише отговор на Хевънс и дава на затворника в Сиатъл задача, която трябва да реши, за да тества способностите му.

След известно време Умберто Черути получава отговор по пощата: парче хартия с дължина 120 сантиметра с невероятно дълга формула, написана върху него. Първо Черути е трябвало да въведе формулата в компютъра си, за да провери какво му е изпратил затворникът: Хевънс бил решил задачата правилноТогава професорът по математика в Торино помолил Хавенс да му помогне с древен математически проблем, който самият Черути се опитвал да реши от дълго време.

Хевънс се забавя известно време със задачата, свързана с проблем от Теорията на числата - тъй наречените верижни дроби, над които си е блъскал главата древногръцкият математик Евклид. Тази теория на числата се използва например в съвременната криптография, която днес е от решаващо значение в банковото дело и финансите, както и във военните комуникации.

След известно време италианският професор получава писмо по пощата, което съдържа една безкрайно дълга математическа формула. След като с компютър проверява изчисленията, Черути с изненада установява, че затворникът, въоръжен само с хартия и химикалка, е решил правилно прастария математически проблем.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама