Нов скок: 130 случая на заразени с Covid-19 през последното денонощие

08:45, 24 юни 20 25 3286 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

2 946 проби за Covid- 19 са направени през последното денонощие, от тях 130 са положителни. Това показват данните от Единния информационен портал относно мерките за борба с разпространение на коронавируса.

С това общият брой на случаите у нас става 4 114, като активните са 1 698. В лечебни заведения за болнична помощ са 362-ма пациенти с доказана коронавирусна инфекция, от които 13 са настанени в интензивни отделения и клиники.

Най-много нови случаи има в София и областта - общо 42, следва Кюстендил със 17 случая, Варна и Сливен с по 12, Пазарджик - 10 и Бургас - 9. Останлите активни области са Благоевград, Видин, Кърджали, Ловеч, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол.

Медицинските служители, при които е констатиран коронавирус, са общо 371. През изминалото денонощие са регистрирани нови 7 случая. От тях 4 са установени при лекари, 2 - при медицински сестри и 1 – при друг медицински персонал.

През последното денонощие има един смъртен случай. Така починалите лица с доказан COVID-19 у нас вече са общо 208.

46 души са излекувани за последните 24 часа, с което общият им брой става 2 217.

"Вирусът продължава да циркулира и крие рискове. Последните 2 седмици показаха, че удря там, където не се спазват правилата", коментира главният държавен здравен инспектор в ефира на Нова телевизия.

Той обясни, че не повече от 20% от заразените влизат в болница и не повече от 4-5% имат нужда от интензивни грижи. „Всеки влизащ в болница обаче е добре да бъде тестван с PCR. Подкрепям Лекарския съюз в това искане”, заяви той.

„Продължаваме да се чудим как точно се предава вирусът. В едно семейство един заразен и не го предава на останалите. А в Перущица пасторите за нула време заразиха толкова хора”, коментира доц. Кунчев.

„Изведнъж решихме, че проблемът е свършил, слагаме точка, тръгваме на море. За съжаление, не е така”, добави той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама