Диета при лечение от рак

10:38, 24 юни 20 / Любопитно 25 2231 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Диета, имитираща гладуване, усилва ефекта на началния етап на химиотерапията при лечение на рак, смятат учените. Резултатите от проведените клинични изпитания са публикувани в списание „Nature Communications”, предава БГНЕС.

Медици и диетолози от Италия, Нидерландия и САЩ проведоха контролирано клинично изследване на фаза 2 от диетата, препоръчана на пациенти, които преминават курс на химиотерапия за спиране растежа на тумора.

Диетите, имитиращи гладуване, са нискокалорични със занижено съдържание на протеини и аминокиселини и са разработени да предизвикат метаболитни реакции, подобни на тези, които възникват при гладуване с вода.

Клиничните изследвания показват, че краткосрочното гладуване и имитация на пост може да защити здравите клетки от химиотерапията, като в същото време прави раковите клетки по-податливи на лечението.

От февруари 2014 г. до януари 2018 г. в медицинския център на университета в Лайдън са наблюдавани 131 пациентки с рак на гърдата, като в групата са участвали жени без утежняващи заболявания като диабет и наднормено тегло.

Диетата, имитираща гладуване, се е състояла основно от супа на растителна основа, течности и чай. Регистрирана е по-голяма ефективност на лечението при „гладуващите” пациентки. При тях е регистрирано и по-ниско ниво на увреждане на ДНК вследствие химиотерапията. Не са регистрирани странични ефекти при прилагането на имитиращата глад диета.

Авторите на изследването смятат, че кратковременните цикли на гладуване или прилагането на диета, имитираща гладуване, са безопасни и по-ефективни като допълнителна помощ за онкоболни пациенти с ранен стадий на рак на млечните жлези.

Гладуването лишава размножаващите се ракови клетки от хранителни вещества, намалявайки по този начин факторите за растеж. В резултат те се оказват по-податливи на терапията, което подпомага унищожаването им, пише в статията.

Предстои да бъде направено изследване дали диетите, имитиращи гладуване, действат и при други форми на ракови заболявания, съчетани с традиционното лечение.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама