Пламен Бобоков остава на свобода, Захариева разпитана за среща с него

13:30, 25 юни 20 25 2257 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Апелативният специализиран съд остави Пламен Бобоко на свобода, след като установи, че няма основания мярката му за неотклонение да бъде изменена от парична гаранция в задържане под стража.Мярката на Бобоков, обвинен за участие в организирана престъпна група, е парична гаранция от 1 млн. лева, която вече е внесена.

Прокуратурата искаше арест за Бобоков заради внесената със закъснение парична гаранция, но както първоинстанционният съд, така и този реши, че забавянето е било по обективни причини.

В съда днес бяха представени нови доказателства по производството, от които стана ясно, че е проведен разпит на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева по повод нейна среща с Бобоков. Срещата била по негово настояване заради мисиите ни в Нигерия и Алжир.

 Бобоков и Узунов обсъждали назначаването на посланици извън ЕС

Пред медиите прокурор Генка Брезашка обясни, че от разпита на Захариева е станало ясно, че формално процедурата по назначаването на тези посланици е била спазена.

„Но по един много елегантен начин президентската институция се е намесила да бъдат избрани точно и конкретно тези хора в този момент, в който се разменя комуникацията“, заяви Брезашка.По думите ѝ Захариева не е взела никакво отношение по исканията на Бобоков и в провеждането на такива срещи няма нищо укоримо, но събраните по случая доказателства показват, че „тези срещи и цялата тази комуникация е продиктувана единствено и само от негови бизнес интереси в тези държави - Нигерия, Алжир“, заяви Брезашка.

Всичко, което виждам в последните няколко дни, е една груба манипулация, която цели моето дискредитиране, дискредитирането на Пламен Узунов и дискредитирането на президента Радев, коментира Пламен Бобоков пред журналисти.

Прокуратурата: Отношенията на Бобоков и Узунов не са били само делови

Припомняме, че братя Бобокови се сдобиха с обвинения покрай аферата с италианския боклук. Двамата бяха арестувани заедно с бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков, като част от организирана престъпна група за фиктивен износ на отпадъци. От тях единствено Пламен Бобоков беше пуснат под гаранция.

Няколко дни по-късно държавното обвинение разпространи серия от чатове между него и Пламен Узунов, секретар по правни въпроси и антикорупция на президента. Според прокуратурата двамата са обсъждали делото за освобождаването на кораба БАДР, преди съдебното решение да бъде обявено. А вчера стана ясно, че през Узунов, Бобоков е кадрувал и за посланически назначения в Нигерия и Алжир.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама