Божков погна и прокуратурата

13:35, 25 юни 20 25 2168 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"През последните месеци прокуратурата оказва непрекъснат натиск върху служителите на НАП. Резултатът е десетки нарушения на законите. Заплахи. Грабеж". Това написа рано тази сутрин в профила си във Facebook бизнесменът Васил Божков, който е обвинен в 18 престъпления и се укрива в Дубай.

"Наблюдаващият прокурор на голяма част от делата ми ежеседмично изисква от НАП погазване на закона и престъпни действия. Същият Ангел Кънев, за когото се твърди, че е разпитал ББ, МС и ВГ (2 пъти) може да отговори #КОЙ дирижира тези действия. А #КОЙ може да разпореди и на ВГ, и на ИГ си отговорите сами", написа още Божков.

В послепис той благодари за подадените към него сигнали и уточнява: "Знам, че в НАП и прокуратурата има честни и доблестни хора. Не изпълнявайте заповеди, противоречащи на закона и Конституцията. Изпълнението на такива заповеди също е престъпление".

Не закъсня и отговора на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Колегите на Ангел Кънев гласуваха с пълно единодушие Декларация в негова защита.

„Действията на Прокуратурата на Република България (ПРБ) срещу корупцията и организираната престъпност очаквано предизвикват опити за политически, икономически, медиен, а вече и криминален натиск“, се казва в декларацията.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че прокуратурата защитава безкомпромисно обществения интерес. „Многократно съм казвал, че няма недосегаеми лица, независимо дали са част от Министерски съвет, Президентството, милиардери или социално слаби, ние сме и ще бъдем подложени на всякакви атаки - медийни или политически, или както в случая с криминален оттенък. Това е част от работата ни“, подчерта главният прокурор, който председателстваше заседанието на прокурорската колегия на ВСС.

„Трябва да е ясно, че ПРБ, прокурорската колегия и главният прокурор ще застанат зад всеки честен, достоен български магистрат, вършещ съвестно работата си, независимо дали е прокурор или съдия, служител или следовател, в случай, когато са подложени на атаки. В качеството ми на магистрат, бих казал, че в този случай има данни за състав на престъпление“, добави главният прокурор.

„В същото време прокуратурата ще бъде безкомпромисна към лица от нейните структури, които осъществяват дисциплинарни нарушения или състави на престъпления. ПРБ не прави разлика между лицата, които са нарушили закона и няма да правим такава, включително и ако те са част от съдебната власт“, заяви Иван Гешев.

„Времената са променени. Някои хора са застинали в 80-те и 90-те години, когато общественият и политически живот се въртеше около Магурата. Българските граждани искат справедливост и прокуратурата прави всичко възможно да изправи пред българския съд хората, които са нарушили закона. ПРБ е част от този процес за справедливост, който очакват гражданите“, заключи главният прокурор.

Декларацията на прокуратурата веднага беше коментирана от Васил Божков - отново във Facebook. Хазартният бос написа, че снимките са изпратени от симпатизант. "Дали е следил или не Кънев, няма как да знам", добави той.

"Притискането на НАП от прокуратурата е грубо нарушение на законите. Редно ли е ВСС да толерира тези актове?", попита бизнесменът.

"Радвам се, че ще бъдат сезирани международните институции. Аз вече съм го направил.
Последствията от грубия натиск върху служителите на НАП ще ви покажа утре", съобщи Божков.

И отново имаше послепис. "Има три вида прокурори. Едните се борят с престъпността, други се сраснали с нея и трети, които изкарват неудобните невинни - виновни. Аз съм се изправил срещу последните. #КОЙ го реши", завърши Божков.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама