Изпитите след 7 клас ще се променят

13:27, 25 юни 20 25 1070 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Тестовете за национално външно оценяване след завършване на 7 клас ще се променят, а изискванията за Среден 3 на държавния зрелостен изпит по български език и литература се завишават. Това обяви на пресконференция днес министърът на образованието Красимир Вълчев, съобщи „Дневник“.

Изпитите след 7 клас

Изпитите по математика и по български език и литература ще станат интегрирани, което означава, че в тестовата част въпросите по БЕЛ ще бъдат комбинирани и с въпроси по обществени науки, а изпитът по математика ще обхваща и въпроси по природни науки. Втората част на изпита - задача за създаване на текст (в момента - преразказ на неизучаван текст - бел. ред.), ще се запази, като предстои да се реши какъв точно ще бъде той.

Промяната влиза в сила през учебната 2022-2023 г.

Изпитът след 12 клас

Завишават се изискванията за получаване на Среден 3 на 30 точки от 100 максимални на държавния зрелостен изпит по БЕЛ. В момента тройка се получава за 23 точки. Промяната ще влезе в сила след две учебни години, тоест настоящите десетокласници ще са първите, които ще засегне.

МОН: Само 73-ма с две отлични оценки от матурите

Промени за 5 и 6 клас

С половин час седмично се увеличават часовете по математика в 5 и 6 клас, както и тези по география в 6 клас. Тоест, петокласниците ще имат с половин час повече на седмична база, а шестокласниците - с един.

Въвежда се нов предмет "Дигитални технологии", който представлява комбинация между компютърно моделиране и информационни технологии и който ще замести предметът "Информационни технологии".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама