Двама българи от кланицата в „Тьонис“ са в болница с коронавирус

17:30, 25 юни 20 25 2513 Шрифт:
Редактор:

"Във връзка със случая на заразени работници в кланицата „Тьонис“ в германския град Гютерсло, провинция Северен Рейн-Вестфалия, Министерството на външните работи бе информирано от Държавната канцелария на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия, че 103-ма български граждани, работещи в предприятието, са били тествани за COVID-19. От тях двама са настанени в болница с коронавирус", съобщиха от МВнР.

Сред общо 1441 проведени теста, 236 са на полски граждани, а 946 на румънски (при 43 случая не се споменава националността на тестваните). Шестима поляци и 13 румънци в момента се лекуват в болница.

Без никой да разбере: Трима се завърнаха у нас от пламналата с Covid-19 германска кланица

 Огнището на коронавируса в кланицата на група "Тьониес" върна карантината за над 600 хил. души в два окръга на западногерманската провинция.

Случаят, освен че породи безпокойство от нова вълна на разпространение на заразата, доби политически оттенък след коментар на регионалния премиер Армин Лашет, обвинил върнали се от почивка в родината си българи и румънци за увеличаващите се случаи. В германското общество отново бе повдигнат и въпросът кой плаща цената за евтиното месо в страната.

В кланицата работят чужденци от много държави, като българите са под 10% - над 6500 души. По-големи са групите на румънци и поляци. От днешните данни следва, че делът на заразените сред българските граждани, работещи за "Тьониес" и в момента поставени под карантина, е над 15%.

Днес стана ясно, че е положителен  тестът за коронавирус на единия от работниците от германска кланица, които се завърнаха в Белица, съобщи за bTV кметът Радослав Ревански.

Дъщерята на заразения вероятно е преминала през вируса, докато е била в Германия, тъй като в момента има открити антитела.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама