Печатат къщи на 3D принтер за 48 часа

16:56, 25 юни 20 / Любопитно 25 2204 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

3D печатът набира скорост в редица индустрии – от строителството до биологията. Наскоро света стана свидетел на изработването на респиртори с помощта на 3D печат във връзка с недостига на апарати от този вид покрай епидемията Covid-19. Сега екип в Чешката република е проектирал и разработил къща, която ще бъде „отпечатана” на 3D принтер само за 48 часа, предава Technews. Тя ще е годна за обитаване 100 години, твърдят създателите й.

Отпечатаната на 3D принтер къща е първата по рода си в Чехия. Тя ще е с площ 43 кв.м. Ще бъде построена върху малък понтон, така че е „плаваща”. Компактна е, уютна, изглежда страхотно и плува на вода – какво повече би могъл да иска човек?

3D печатът в строителството не е нещо ново. Преди година в Амстердам бе открит стоманен пешеходен мост, отпечатан на 3D принтер. На няколко места едновременно дори се провеждат експерименти за изграждането на къщи от глина с помощта на 3D печат.

Къщата в Чехия, дело на компанията PRVOK обаче е емблематична: тя показва нагледно възможностите на новото поколение „строителство” – бързо, съобразено с индивидуалните предпочитания, навсякъде.

За целогодишно живеене

Удобната къща, според плана, се състои от спалня, хол, баня и кухня. Проектирана е така, че който живее в нея, ще може да я обитава през цялата година – а не като някои вили – само през определен сезон. Нещо повече, къщата ще е частично самодостатъчна и ще се поддържа от екотехнологии. Водата от душа може да се рециркулира. Има зелен покрив и резервоар за битова, питейна и канализационна вода.

Ниски емисии

Сградите са отговорни за около 40% от вредните емисии в атмосферата, по данни за САЩ и ЕС. Проблемът започва със самото строителство – добивът на цимент и производството на материалите са енергоемки дейности, самото строителство също. По-нататък в жизнения си цикъл сградите консумаират енергия за отопление, осветление, вентилация и охлаждане. Тези разходи са им „присъщи” без значение за каква дейност става дума.

Това е причината, поради която строителството днес е устремено към създаването на сгради с ниско потребление на енергия (близки до нулево-енергийни, енергийно-самодостатъчни или даже „нетни производители”).

Домът ще бъде изграден поетапно, като за целта ще се използва роботизирана ръка, наречена Scoolpt, преустроена от автомобилната индустрия. Тя ще депозира специално формулиран бетон с нанополипропиленови влакна, пластификатори и други специални добавки със скорост 15 см в секунда! Стените ще бъдат „отпечатани” с вътрешни и външни слоеве, а средата ще има камери, запълнени с изолационен материал.

Къщата ще е готова за 48 часа. В същото време разходите за строителство ще са наполовина в сравнение с „традиционна” къща. Точно така, с 50% по-малко!

В рамките на 24 часа бетонът ще добие стандартната твърдост, характерна за основа на къща. Структурата и материалите са проектирани да издържат 100 години, кълнат се дизайнерите.

Дизайнът на новото време

Асиметричните, многопластови стени на тази къща загатват за промяната в разбиранията за оформлението на дома: наред с новите материали и новите технологии за боравене с материалите идното поколение къщи позволват нов дизайн със свободни форми, без ъгли, без прави линии, без плоски стени, с „флуидни” форми, като „от бъдещето”. Разбира се, това означава нова концепция за обзавеждането в дома.

Ново разбиране за „къща”

3D печатът в строителството обещава „революция” вече няколко години, но все още е в ембрионален стадий. Къщата в Чехия обаче е емблематичен пример за новото разбиране за дом и имот. Подобен начин на изграждане чертае нова ера в концепцията за притежанието на дом.

В ново време хората ще се интересуват повече от това къде и какво място да си купят, вместо каква къща да търсят – къщата ще могат да „вдигнат” навсякъде само за 48 часа. После, когато им омръзне мястото, ще могат да предадат материала от къщата си за рециклиране, а терена да продадат и някой друг на него да построи за 48 къща според собствените си представи за красота и функционалност.

Строителството на къщи ще бъде мобилна услуга, която има малко общо с добре познатото редене на тухли и хоросан.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама