Акционерите на „Луфтханза“ приеха плана за финансова помощ от правителството

20:24, 25 юни 20 / Свят 25 2687 Шрифт:
Редактор:

Акционерите на „Луфтханза“ днес гласуваха германското правителство да придобие 20-процентен дял в компанията, проправяйки пътя за 9 милиарда евро държавна помощ за кризата, ударила най-голямата германска авиокомпания, съобщи ДПА.

Европейският гигант сред авиокомпаниите „Луфтханза“ предупреди в сряда, че инвеститор милиардер може да блокира плана за спасяване в размер на девет милиарда евро, съгласуван с германската държава, съобщава БГНЕС.

„Управителният съвет призовава спешно всички ... акционери да упражнят правото си на глас“, добави компанията.

Само преди две седмици главният изпълнителен директор Карстен Шпор заяви, че е „уверен, че мерките ще получат мнозинство“.

Държавата ще влезе в компанията като собственик на 20% от акциите, с опция за още пет процента плюс една акция за блокиране на враждебни поглъщания.

В интервю за ежедневника „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, публикувано късно във вторник, милиардерът в железопътната индустрия Тийле заяви, че е увеличил дела си в „Луфтханза“ през последните седмици до 15 процента.

Но той каза, че това „не е сигнал, че ще гласувам против нещо на общото събрание“.

През март Тиле обяви, че държи 10 процента, което го прави най-големият единичен инвеститор на групата.

Германското правителство спаси „Луфтханза“ с 9 милиарда евро

Той каза пред вестника, че шефовете на авиокомпанията „можеха да се договарят по-твърдо" с Берлин за спасителния пакет.

С назначените от правителството членове на надзорния съвет съгласно плана за спасяване на „Луфтханза“, необходимите резки стъпки за преструктуриране като съкращаването на работни места биха могли да бъдат затруднени или дори блокирани, твърди Тийле.

Групата вече предупреди, че 22 000 позиции на пълен работен ден от 135 000 в световен мащаб трябва да бъдат съкратени, тъй като се очаква търсенето да остане далеч под нивата от преди пандемията за години напред.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама