Мария Габриел с призив за мобилизиране на инвестиции в сектора на културата и творчеството

16:49, 26 юни 20 / Политика 25 1658 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Над 300 участници се включиха в директен диалог с културния и творческия сектор по време на видеоконференцията „Обединени за ново бъдеще“, инициирана от българския еврокомисар Мария Габриел. Събитието, организирано с помощта на платформата Creatives Unite, за първи път събра в такъв голям мащаб представители на секторите на културата и творчеството с институционалните партньори - членове на Европейския парламент, Хърватското председателство на Съвета, Европейската комисия, за да се набележат действия и решения в подкрепа на сектора на културата и творчеството, съобщиха от представителството на ЕК в България.

Мария Габриел: Европа ни уважава заради премиера Борисов

Културата е ценност за нас като общество. Но тя е и икономически значим сектор, като допринася с 4% от БВП на ЕС. Предоставя работни места на 7 милиона европееца. Сега предизвикателството е не само да помогнем на сектора да се възстанови от кризата, но и устойчиво да се инвестира в него с цел утвърждаването му като една от новите индустриални екосистеми на ЕС“, заяви комисарят.

Следва да се припомни, че преди месец Мария Габриел постави началото на платформата Creatives Unite, със съвместните усилия на Европейския парламент, Европейската комисия и културния сектор. Към момента тя отбелязва рекорден брой от над 15000 посещения. „Creatives Unite ни показва вдъхновяващи примери как културните и творчески сектори могат да споделят опит и да си сътрудничат за справяне с трудностите, предизвикани от безпрецедентната криза“, отбеляза Мария Габриел.

Мария Габриел: Оптималният срок за ваксина срещу Covid-19 e 2021 г.

Мария Габриел привлече вниманието на участниците върху многообразието от програми и инструменти, които следва да се мобилизират в подкрепа на културата. Новото предложение за дългосрочен бюджет на ЕС и инструментът за възстановяване Next Generation EU предлагат редица възможности за полезни взаимодействия. Освен специфичната за културния сектор програма „Творческа Европа“, еврокомисарят открои и други инструменти в рамките на нейния ресор. Първият е програма „Хоризонт Европа“ с нов клъстер посветен на културата и творчеството. Другата възможност е новата общност за знания и иновации в рамките на Европейския институт за иновации и технологии, която ще стартира през 2022г. Ще бъде предоставена подкрепа и чрез програма REACT-EU, новата политика на сближаване, програмите InvestEU и „Цифрова Европа“. Комисарят предложи и възможността за насочване на 1,5% до 2% от грантовата част на инструмента Next Generation EU в подкрепа на културата.

Мария Габриел стартира кампания в подкрепа на културата и културния туризъм

Важно е да мобилизираме всички тези инструменти и инвестираме интелигентно, въз основа на национални стратегии, за да бъдем ефективни в подкрепата на сектора. Показахме с тази конференция, че можем да говорим в един глас. Сега е време да действаме обединени, като един, за да превърнем Европа в истински център на културата и творчеството“, заключи Мария Габриел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама