Спецсъдът оправда Прокопиев, Дянков и Трайков

16:05, 28 юни 20 25 2552 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Специализираният наказателен съд оправда и шестимата обвиняеми по делото за продажбата през 2011-а година на остатъчния държавен дял от 33% в електроразпределителното дружество EVN. Оправдателни присъди получиха бизнесменът и издател на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев, както и бившите министри в първото правителство на Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков. За невинни бяха обявени и Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев от "Булброкърс" - инвестиционен посредник по сделката.

Според обвинението Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да извърши престъпление по служба, а Трайков е подсъдим за безстопанственост.

За Дянков, Прокопиев и Трайков прокуратурата поиска присъди от 3 до 10 години и от 1 до 3 години за Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев.

Няколко международни организации считат присъдата за Прокопиев като "удар срещу медийната свобода у нас." От Европейски център за свобода на пресата и медиите (ECPMF) определят случващото се като продължаващ 4 години тормоз от българските правораздавателни органи срещу Прокопиев и "Икономедиа"

Както отбелязват от ECPMF, Прокопиев е обвинен, че е улеснил бившият финансов министър Дянков да продаде държавния дял в EVN по занижени цени, като е изказал мнение в консултативния Национален съвет за тристранно сътрудничество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама