В Полша се провеждат президентски избори

10:45, 28 юни 20 / Свят 25 1828 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Полша избира президент. Точно в 07:00 местно време (08:00 българско време) отвориха повече от 27 хиляди секции за гласуване, предаде ТАСС. Те ще бъдат затворени в 21:00 часа местно (22:00 българско време). Над 30 милиона поляци имат право да гласуват, от които близо 390 хиляди са извън страната.

Избирателите ще могат да избират измежду 11 регистрирани кандидати. Съдейки по проучвания на общественото мнение обаче, само двама от тях имат шанс за балотаж.

Поради пандемията на новия коронавирус, гласуването се извършва по смесен принцип - по класическия начин с организирането на избирателни секции и по пощата за лицата, които се намират под карантина. В цялата страна 190 хиляди души решиха да се възползват от възможността за дистанционен вот, като предварително получиха специални пакети за гласуване. По-голямата част от тези в чужбина също използват пощенски услуги. 

Основният съперник на Дуда - кандидатът от опозиционната партия "Гражданска платформа", кметът на Варшава Рафал Цасковски - набира около 27% от гласовете в проучванията. Той разчита на критиката към действията на своя опонент и правителството, а също така демонстрира по-либерален подход от Дуда, обещавайки да обедини поляците, да даде на гражданите "нова солидарност и равни възможности" и да се справи с екологичния проблем.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Marko 19:23, 30 юни 20

Да живее силна Полша! Да живее Европа!
НАдявам се Дуда да спечели и да нашата политика продължава. На дейте да вярвате в берлинската манипулация, че при нас демокрацята я няма!
Поздрави за целия български народ от Варшава!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама