Lidl се присъедини към Глобалния договор на ООН за отговорно корпоративно управление

10:42, 29 юни 20 25 1519 Шрифт:
Мануела Алексова Редактор: Мануела Алексова

Централата на Lidl обяви, че заедно с останалите компании от Schwarz Gruppe се присъединява към Глобалния договор на ООН (United Nations Global Compact – UNGC). С присъединяването си компаниите заявяват своя ангажимент към всеобщо възприети ценности, формулирани в 10-те принципа на Глобалния договор на ООН, и поемат отговорност за ефектите от стопанската си дейност. Компанията се ангажира да спазва десетте принципа на ООН в четири основни категории – права на човека, трудови норми, околна среда и антикорупция, като ги прилага в своите бизнес стратегии и във всекидневната си работа.

“С радост посрещаме Lidl в нашата общност на фирми, споделящи ценностите, въплътени в основополагащите принципи на Глобалния договор. Лидл България се е доказала като обществено отговорна компания и аз съм убеден в съществения ѝ принос към усилията ни за утвърждаване на бизнеса като сила за добро”, заяви Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

В продължение на години Lidl адресира теми и се ангажира с различни мерки в сферите екологични и социални стандарти, права на човека и антикорупция, участвайки в различни инициативи на международно ниво за гарантиране на необходими за издръжка заплати и доходи, опазване на околната среда в своите глобални вериги за доставки, а на служителите предлага справедливи условия на труд и равни възможности за кариерно развитие.

 „Присъединяването на Lidl към Глобалния договор на ООН потвърждава дългогодишните усилия на цялата група и представителствата ѝ във всички страни по отношение на устойчивото развитие и отговорното корпоративно управление. Десетте принципа на ООН не само са залегнали в основата на нашата ангажираност по теми като права на човека, трудова етика и грижа за околната среда, но ние ги следваме и прилагаме на практика в цялостната ни дейност“, заяви Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

Глобалният договор на ООН (UNGC) е най-голямата и важна инициатива в света за отговорно корпоративно управление. Тя дава ясна насока и рамка, спрямо която компанията се ориентира за вече разработените и намиращи приложение активности и стандарти от дългосрочната ѝ стратегия за устойчиво развитие. Моделът за устойчиво развитие на Lidl е разработен в унисон с десетте принципа на ООН. Всички страни, в които Lidl присъства, включително и България, издават своите доклади за устойчиво развитие, базирайки се на този модел. Доказателство за ангажиментите на Лидл България към принципите на Глобалния договор на ООН е издаването на първия одитиран доклад за устойчиво развитие в сектора, който ясно показва как те са залегнали в ключовите дейности на компанията. До края на годината предстои и издаването на втория одитиран доклад за устойчиво развитие на компанията.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама