Бунтът на маските и глупализацията на човечеството

13:19, 29 юни 20 25 3082 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В деня, в който върнаха със закон задължителното носене на маски на закрити публични пространства, премиерът на държавата ни се появи в църква без  такава. След него опозиционни депутати демонстративно се разходиха в парламента с открити лица, показвайки, че са от онази половина от българското население, която твърдо вярва, че „нема такова животно“ като коронавируса, а пандемията е заговор на световното задкулисие.

 

Снимка: БГНЕС

В магазините и градския транспорт редовно се виждат поне по два-три индивида без маски, които излъчват ехидна надменност спрямо балъците, малодушно спазващи предписанията на здравните власти. А участниците в един странно защо проведен тенис турнир започнаха да си разменят взаимни обвинения кой кого е заразил и вместо в спортен празник, събитието се превърна в посмешище, пише Боян Тончев.

Снимка: Личен архив

Всичко изброено по-горе е проявление на най-новата тенденция в развитието на съвременното общество – глупализацията на човечеството. И ако това ще ви успокои, тя не е запазена марка само за нашите географски ширини.

Глобализацията е мъртва, да живее глупализацията! 

Ако популизмът и консерватизмът през последните години поразклатиха, но все пак не успяха да катурнат глобализацията, то Covid-19 я уби с удивителна скорост и лекота. Коронавирусът ловко се възползва от нейните методи и канали за светкавичното си разпространение, взе на абордаж в рамките на броени месеци всички континенти чрез самолетите и круизните кораби, стегна в хватката на карантината цялото земно кълбо, затвори границите, спря пътуванията и буквално задуши идеята за общ свят, в който всички живеем заедно и споделяме едни и същи материални блага и нематериални идеи. Единствената, която нямаше как да бъде засегната от болестта, беше глобалната мрежа, но пък именно чрез нея най-лесно си проправи път и се намести на трона новият световен ред глупализацията.

В интернет конспиративните теории винаги са били на особена почит, но в условията на коронавирус те достигнаха особена широта на абсурда и бързина на разпространение. Останали затворени по къщите си и лишени от обичайните ежедневни задължения, хората жадно се впуснаха сами да изследват тъмната страна на човешкото познание в мрежата и с лекота разгадаха множество „факти“, до които при обикновени условия световното задкулисие не би им позволило да получат достъп.

Така веднага се разбра, че вирусът е измислица и не съществува, но същевременно е и биологично оръжие за прочистване на човечеството. 5G-то е коварна технология за разпространение на болести, а Бил Гейтс е зъл гений, който иска да ни ваксинира с чип. А маските? Е, как, нима не знаете каква е целта на маските? Че тя е повече от очевидна – да ни накарат властите да си мълчим! Без значение, че аналоговото говорене е последният по сила метод да изразяваш несъгласието си в днешно време – самата глобална мрежа го доказа с мощта си да разпространява купища глупости като току-що изброените по изцяло цифров път.

Бунтът на маските

Маските, за разлика от другите зловещи конспиративни оръжия, които планетарният заговор използва в битката си срещу нас, имат едно особено предимство – те са напълно видими и материални. Чипът за контрол над насилствено ваксинираното население и 5G-сигналът, сеещ зараза, са мисловни конструкти, в които можем сляпо да вярваме, но и които всеки малко по-запознат с науката и технологиите човек лесно може да опровергае с няколко изречения. Маската обаче няма как да бъде опровергана. Тя е там – пред очите и устите ни, и макар да тежи едва няколко грама, ужасно много ни потиска и ни пречи. Не толкова заради друго, колкото заради елемента ѝ на задължителност. А в същото време тези, които би трябвало с авторитета на властта си да ни дават пример, че точно сега е адски важно да сме с нея, често я забравят или направо умишлено я избягват.

Тук не говорим само за Бойко Борисов в Рилския манастир или депутатите на БСП, които ореваха света, че са глобени с 300 лева за нещо, което е точно и ясно регламентирано.

Снимка: БГНЕС

Президентите на две от най-големите държави в света – Доналд Тръмп и Жаир Болсонаро, последователно и с насмешка отбягват санитарния атрибут, все едно той е по-голяма заплахата за здравето им от коварния вирус. Неслучайно тези две държави продължават да са от най-тежко засегнатите от болестта – разбира се не заради това, че най-висшата им власт ходи без маска, но защото правейки го, тя допълнително разделя обществото и напълно излишно политизира един изцяло здравен проблем.

А коронавирусът не се интересува от политика, той не е демократ или републиканец, не симпатизира на консерваторите или либералите и му е все едно дали заразява член на ГЕРБ, БСП или някоя извънпарламентарна опозиционна сила.

Защо маските толкова много ни дразнят?

Ако трябва да сме честни, ежедневното носене на маска не е най-приятното занимание. Особено в горещите дни, когато човек едва смогва да си поеме дъх в нажежения въздух на фурната, която представлява градския ни транспорт (как пък за толкова години не се сдобихме с автобуси, в които климатиците работят безотказно?). Те обаче буквално са най-малкото зло, което може да ни сполети в кризисната ситуация на изключително лесно разпространяващия се по въздушно-капков път вирус, а инатливото отказване да ги носим на няколкото посочени места е крайно безотговорно. Особено при постоянно покачващия се брой заболели у нас и в света през последните дни и непрестанните уверения на здравните власти на всички държави, че едва ли не това е най-ефективният начин да се понамали разпространението на вируса, докато се разработи ваксина. Пък и най-лесно приложимия.

Защо тогава нещо привидно така дребно, но пък добре работещо, дразни толкова много хора по целия свят и ги кара да проявяват анархистични наклонности в ситуация, в която това е най-малко полезно за самите тях и за околните?

Защото коронавирусът завари света в една ситуация, в която той се оказа най-малко подготвен да го посрещне адекватно и достойно. Ситуация на изключителна поляризация на обществото, със силно разклатено доверие в институциите и в личностите, от които зависи преодоляването ѝ. И защото недоверието на хората е стигнало дотам, че ако в този даден момент Земята действително бъде нападната от войнствени извънземни нашественици, поне половината човечество ще бъде убедено, че това е правителствена постановка, заснета във филмово студио. Понеже така ще прочете в интернет. А пише ли го там – значи е вярно.

Глупализацията тръгва откъм главата

В крайна сметка обаче виновни за колебливото справяне с кризата с Covid-19 не са хората, които не слагат маски и се събират със стотици по плажове, протести или сватби. Както малките деца не са виновни за лошото си държание, когато влязат в магазин за играчки и искат да им бъде купено всичко.

Глупализацията на човечеството е следствие на поредицата изключително слаби поколения политици, които в последните десетилетия някак все успяват да се доберат до властта в голям брой държави и необезпокоявано да допускат грешка след грешка във „възпитанието“ на гражданите си. Силни в предизборите кампании и нула като способност да се направят съществени реформи на поизхабената управленска система, определяща облика на света още от средата на миналия век насам.

Те позволиха на обществото да се поляризира и раздели на множество враждуващи лагери, между които става все по-невъзможно да бъде постигнат консенсусът, който е така важен при преодоляването на по-сериозни кризи. Диалогът отсъпи място на нападките, а справедливостта стана въпрос на гледна точка. И е напълно очаквано, че в подобен свят неочаквано сложна ситуация като сегашната ще се омаловажава от мнозина, в това число дори един от малкото ефективни методи за намаляване на разпространението на пандемията, какъвто е маската, ще бъде отричана и отказвана.

За съжаление на въпроса как бихме могли да излезем от тази неприятна ситуация няма ясен отговор. А и тепърва предстои да разберем с какви проблеми ще се сблъскаме, когато някой ден ваксината срещу коронавируса бъде готова. Нали се сещате какъв вой и вълна на отрицание ще се надигне тогава от страна на глупализираното човечество! Та ние не можем да накараме хората да сложат най-елементарна маска на лицето си, камо ли да поставят инжекция с ваксина на себе си и децата си.

Най-трудното тепърва предстои! И с всеки сполетял ни проблем ще бъде така, докато не намерим начин как да спрем глупализацията.

 

 

 

 

       

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 02:50, 30 юни 20

Браво! По-манипулативна статия наскоро не бях чел. Пази, боже, сляпо да прогледне...

2 Един Анонимен 03:05, 30 юни 20

Не разбрах, за "глупализация" на медиите ли става въпрос?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама