Катастрофите на пътя са станали по-смъртоносни по време на пандемията

14:13, 29 юни 20 / Свят 25 1287 Шрифт:
Редактор:

Ограниченията за движение по време на епидемията от коронавирус доведоха до огромни намаления на пътния трафик и по-малко автомобилни катастрофи. Но тъй като шофьорите се възползват от по-спокойните пътища, за да карат с по-висока скорост, сблъсъците в големите градове са станали по-смъртоносни, показва анализ на "Ройтерс".

В Ню Йорк съотношението на фатални катастрофи към всички сблъсъци се е повишило със 167% през април в сравнение със същия период миналата година. Увеличението е с 292% в Чикаго и 65% в Бостън. В Мадрид процентът на фатални сблъсъци е с 470% по-висок, съобщава "Дневник".

Смъртността в САЩ е нараснала с 37% на изминат километър през април в сравнение със същия месец миналата година, съобщи Националният съвет по безопасност миналата седмица. Организацията заяви, че ограниченията за движение и намаляването на задръстванията по пътищата са създали "очевиден открит сезон за безразсъдно шофиране".

България сред страните в ЕС с най-много жертви при катастрофи

Във Великобритания полицията съобщи за случаи, в които шофьорите са карали с "изключително висока скорост" от над 200 км/час.

"Нивото на екстремни скорости е наистина шокиращо", казва Харви Милър, професор по география и директор на Центъра за градски и регионални анализи в Държавния университет в Охайо, САЩ. "Това, което виждаме тук - по-малко трафик и повече скорост - е доказателство, че трафикът е чудесен ограничител на скоростта."

Подобни увеличения на скоростта са отчетени в Австралия, Белгия и Дания, сочат докладите на Европейския съвет за безопасност на транспорта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама