На къмпинг в България или в Гърция?

15:00, 29 юни 20 25 3594 Шрифт:
Автор:

Плажовете по българското Черноморие пустеят, а тези в Гърция преливат от туристи. Голяма част от тях са българи. На фона на пандемията заради новия коронавирус все повече хора избират къмпингите пред хотелите, залагайки на социалната дистанция.

Според Регистъра на Министерството на туризма на местата за настаняване и заведения за хранене и развлечения, в България има регистрирани официално 43 къмпинга, като един от тях е със заличена регистрация. От тях само пет са 2-ра категория, а всички останали - първа.

С най-голям капацитет е къмпинг "Градина" в Черноморец, в който могат да се настанят до 219 души. Най-малкият е "МН-къмпинг Дияна" в Поморие, разполагащ с девет места за настаняване. С едно повече е капацитетът на къмпинг "Родопи" в с. Гълъбово и "Лагуна" във "Златни пясъци".

На фона на малкия брой къмпинги в България, тези в южната ни съседка са 348. Толкова поне са регистрираните в официалния интернет портал на Гърция.

Най-много има в регион Македония - 95, от които 46 са на Халкидики, а 33 в Катерини, Козани и Верия. На полуостров Пелопонес са изградени 87 къмпинга, а на остров Крит са 18.

Къде е по-евтино?

Разглеждаме случаен къмпинг в близост до Китен. В къмпинг зоната паркирането на кемпер струва 40 лева на ден, а палатката до 4 кв.м. е 15 лева + 5 лева на възрастен и 3 лева на дете.

В същия къмпинг се предлага настаняване в бунгало с 4 легла срещу 70 лева на ден, каравана под наем с капацитет 2 възрастни и едно дете срещу 60 лева. Ако нямате палатка, може да наемете срещу 30 лева + 5 лева на възрастен и 3 лева на дете.

Сметките показват, че ако сте семейство с едно дете и искате да се настаните в собствена палатка, ще платите 28 лева на нощ. Ако наемете палатка от къмпинга, ще заплатите 43 лева на вечер.

В един от по-известните къмпинги край Созопол цените са по-високи, но се предоставят повече екстри. Настаняването става в бунгала, а цените на всяко варират между 200 и 300 лева на вечер, като капацитетът е за 4-6 човека.

В цената се включва бунгало, обзавено с една или две спални, кухненски бокс, хладилник, климатик, телевизор, самостоятелен санитарен възел, барбекю, безплатни чадъри и шезлонги и Wi-Fi, както и собствена веранда с мебели и навес.

В същия къмпинг може да прекарате летния сезон в караваната си. Ако искате да сте на първа линия, ще трябва да платите 6000 лева, а за втора линия - 4800лв.

Ако заложите на къмпинг в планината, цените не се различават много. В един от популярните в Родопите цената на каравана за една нощувка е 60 лева. Капацитетът й е до 4 човека, а в цената са включени и консумацията на ток, вода и паркинг.

Снимка: CanstockPhoto

В Гърция цените са подобни или леко по-високи. В един от големите къмпинги край Солун цената за построяване на малка палатка е 6 евро, а за голяма 10 евро, колкото струва и караваната. Нощувката за възрастен е 9 евро, а за дете - 6 евро. Така семейство с едно дете, ако иска да разположи малка палатка, ще трябва да заплати 30 евро. Къмпингът е разположен на плаж, има барове, таверни и басейн.

На остров Крит цените в къмпингите са подобни. Разпъването на малка палатка струва 5 евро, а на голяма между 6 и 10 евро. Цената на нощувката на възрастен е 7 евро, а на дете 3,50 евро. Паркирането на автомобил - 2,50 евро. Нощувката на едно тричленно семейство ще струва около 25 евро.

Какво показват сметките?

Сметките показват, че ако решите да прекарате седмица в стандартен къмпинг в България, ще платите между 300 и 500 лева за двама възрастни и дете. В Гърция цените варират между 200 и 400 евро.

Ако при настаняването в къмпинг няма особено разлика в цените, то транспортът наклонява везните към България. Ако сте в София, може да стигнете до черноморски къмпинг след 4 часа пътуване с автомобил. Пътуването до Гърция продължава минимум 5 часа, които могат да станат 10, в зависимост коя e крайната ви цел. Не трябва да се забравя и чакането на границата, ако има дълги опашки, то може да продължи с часове. В Гърция има и тол такси.

Къде е най-лесно да се заразите с коронавирус в скала от 1 до 10

Когато става въпрос за обслужване, със сигурност Гърция печели състезанието. В южната ни съседка се грижат добре за своите гости. На повечето места шезлонгите и чадърите са срещу консумация. Ако си поръчате фрапе, ще получите безплатна вода и безплатна сянка. В Северна Гърция има няколко плажа, които са отличени със Син флаг, което също допринася за избора.

Безопасно ли е?

Къмпингите също са засегнати от коронакризата. Според изискванията, караваните и палатките ще трябва да бъдат отдалечени една от друга. Задължително ще бъде повишена хигиената и дезинфекцията.

За разлика от хотелите, къмпингите не са подложени на строг контрол. Дали даден къмпинг ще бъде достатъчно обезопасен, остава в ръцете на собствениците и мениджърите.

Проучване на българския къмпинг и караванинг портал Camping.bg показва, че по-голямата част от българите ще изберат да останат в България за къмпинг почивката си през това лято.

Проучването е проведено между 11 и 16 май чрез онлайн допитване. Според него само 5% от сънародниците ни ще се откажат да почиват на къмпинг. 61% от анкетираните заявяват, че почивката на къмпинг е по-безопасна в условията на разпространение на коронавирус.

Въпреки това в средата на месец юни почина мъж от COVID-19, летувал на къмпинг край Созопол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама