Критерий уседналост влиза в сила за столичните детски градини

10:44, 30 юни 20 / София 25 1529 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Критерий уседналост влиза в сила за столичните детски градини. При следващите класирания децата, които живеят по-близо и от по-дълго време до желаната детската градина ще имат предимство пред останалите. Обсъжда се срокът да бъде увеличен от 2 на 3 години.

Според Калоян Паргов от БСП и Диян Стаматов от ГЕРБ това е важно, за да няма несправедливост при разпределението на децата.

Нинова към общинските съветници: Осигурете на всяко дете място в детска градина

"Всяка година се променят критериите, за да се вземат предвид исканията на отделните групи, в които е натрупано напрежение", заяви Паргов пред bTV. „Средносрочни мери са да разкрием филиали в общински сгради, където се помещават други институции, които ние сме поставили – или са на общината, или на държавата, за да може тези филиали да увеличат бройките за прием на децата", поясни той.

Диян Стаматов пък обясни, че трябва да се влиза в детските градини и ясли не по адреса на родителите, а само с този на детето, за да е напълно честно, а найголемият проблем, по думите му е, строежът на нови детски градини.

За родителите, които са от София и не са променяли адресната си регистрация през изминалите години, новият подход дава предимство. Но за всички млади семейства, които са купували жилище или живеят на квартира, ще бъде трудно да класират децата си.

Започна строителството на нова детска градина в "Манастирски ливади-изток"

Критерият е много спорен и той не решава никакъв въпрос, той просто замазва положението и то по още по-циничен начин. Тъй като в момента премина голямото класиране, който където успял да се класира се класирал - от септември има не повече от 5 до 10 места в район и така проблемът се отлага за следващото голямо класиране“, обяснява майката Пламена Николова.

На критерият уседналост ще трябва да отговарят и децата в яслените групи в детските градини, които са под 3-годишна възраст. Така на практика родителите не е имало как да планират нуждата от градина, защото детето не е било родено.

„Не е ли парадоксално да живееш на оградата на детското заведение и хора от другия край на София да получат мястото на вашето дете“, каза Тодор Чобанов, зам. - кмет на Столичната община. 

„Отново играем една лотария, която е абсурдна и не решава по същество проблема“, смята Пламена.

Няма сценарий, в който всички да са щастливи, винаги ще има и двете гледни точки. Въпросът е какво е по-значимо от гледна точка на обществения интерес. А общественият интерес е децата да не пътуват сутрин и да посещават най-близкото
заведения“, коментира още Чобанов.

Според част от директорите на градини новият модел ще се посрещне със смесени чувства, но ще реши и дългогодишни проблеми. „Неколкократно се е случвало хора, които живеят в съседния блок изпадат буквално в невъзможност децата им да бъдат приети, където и да е, особено в отсрещната градина“, заяви директорът на 99 ЦДГ "Брезичка" Иванка Харбалиева.

Очаква се до края на месец август да стане ясно дали критерият за уседналост ще бъде увеличен на 3 години - както предлагат от общината. И още един важен детайл. Новият критерий за уседналост няма да важи за самостоятелните детски ясли, а само за детските градини с яслени групи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама