„Олимпийски надежди“: Боряна Калейн - предопределена да се състезава индивидуално

08:30, 02 юли 20 / Спорт 25 5425 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

В рубриката „Олимпийски надежди“ TOPNOVINI.BG представя най-добрите ни млади спортисти, които вече прославят България по света и за които тепърва предстои да се говори много.

Ослепителната прима на художествената гимнастика Боряна Калейн е родена на 23 Август 2000 г. в град София и още от съвсем малка е запленена от красивия и елегантен спорт наречен художествена гимнастика. През 2016 година става част от женския отбор на страната и от тогава до сега е неизменна част от звездната селекция на Бранимира Маркова. Младата ни състезателка отдавна не е просто надежда, тъй като с много си отличия и признания е прославяла България многократно. Цялата нация очаква през 2021 г., по време на Олимпийските игри в Токио, химнът на републиката отново да свири в чест на Боряна Калейн.

Снимка: Юлиан Тодоров

За TOPNOVINI.BG младата грация споделя, че започва да се занимава с художествена гимнастика на шест години в зала „Раковски“, след като майка ѝ я записва да тренира под ръководството на Марияна Памукова. 14 години по-късно Марияна и Боряна все още са един екип и продължават да работят усилено за покоряването на нови световни върхове.

Ежедневието на гимнастичката е изключително натоварено. Дните на Боряна минават в тренировки, лагери или състезания, а тренировъчната седмица за нея е цели 6 дни, в които по 8 часа усвоява и упражнява нови съчетания. Неделния ден прекарва със семейството и приятелите си, а през останалото ѝ свободното време обича да чете и рисува.

Цената да си на върха все пак трябва да бъде платена и Боряна споделя, че е имала не един и два тежки момента в кариерата си. Благодари на личната си треньорка г-жа Памукова и семейството си за подкрепата по време на трудностите и с тъга си спомня за първото счупване на крака ѝ, когато през 2013 г. преминава през 2 операции и 8 месечна рехабилитация, а връщането към старата ѝ форма е безкрайно трудно.

Снимка: Юлиан Тодоров

На въпроса „Защо избрахте индивидуалното представяне вместо отборното?“, младата ни надежда отговаря, че като по-малка е участвала и в групови съчетания, но още тогава разбира, че е предопределена да се състезава индивидуално. Харесва факта, че всичко зависи от нея и знае, че ако нещата не се получат, то тогава най-вероятно тя е допуснала грешка. След всяка тренировка, гимнастичката, заедно с треньорите, прави задълбочен анализ и търси причините за крайните резултати, като по този начин никога не допуска една и съща грешка два пъти и не спира да се развива.

Боряна споделя, че гимнастиката е безкрайно красив, но и труден спорт, който хората оценяват едва накрая, когато видят крайния резултат. „Нормално е да имаме синини и белези. Нося ги с гордост и радост, защото знам, че те са неизменна част от успеха“, уверено казва младата звезда.

Спортът я е научил да преодолява трудностите и ако иска да постигне нещо, не трябва да се отказва. Определя дисциплината, търпението и упоритостта като най-важните качества, които той и дава. „За да е шампион, човек трябва да бъде инат, в добрия смисъл на думата разбира се, както и никога да не спира да се развива“, споделя Боряна. Вярва, че по пътя към успеха е задължително да си придружен от добър треньор и смята, че е извадила огромен късмет с Марияна Памукова.

Снимка: Юлиан Тодоров

За пандемията от COVID-19 споделя, че не се е отразила никак добре на гимнастичките, тъй като никога не са имали толкова дълга почивка. Връщането към тренировъчен ритъм се оказало доста труден процес, а отменянето на много от предстоящите състезания, включително и Олимпийските игри в Токио, ѝ подействало демотивиращо в началото.

За 2021 г. Боряна си пожелава успешно участие и медал от Олимпийските игри.

След 10 години се вижда катоотказал се олимпийски шампион със собствено семейство“.

Искам да бъда различна от всички останали и да оставя някаква следа в този спорт“, споделя за финал Боряна Калейн.

Още от „Олимпийски надежди“:

„Олимпийски надежди“: Христо Христов - четирикратен европейски шампион по вдигане на тежести

„Олимпийски надежди“: Ивелина Илиева - сребърната медалистка по джудо в Ташкент

„Олимпийски надежди“: Мариела Костадинова – златното момиче на българската акробатика

„Олимпийски надежди“: Малката Ая Митева, която постави България на картата на конния спорт

„Олимпийски надежди“: Шампионката Ивет Горанова се цели във всички върхове в каратето

„Олимпийски надежди“: Александра Фейгин - изгряващата звезда на фигурното пързаляне

„Олимпийски надежди“: Александра Начева – младата шампионка в тройния скок

„Олимпийски надежди“: Светла Згурова пише историята на българския модерен петобой

„Олимпийски надежди“: Щангистът Ангел Русев се цели във второ европейско злато

„Олимпийски надежди“: Йоана Илиева, от която рускини, италианки и американки се страхуват

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама