Европа е на първо място в света по употреба на алкохол

16:46, 30 юни 20 / Свят 25 1586 Шрифт:
Редактор:

Европа заема първото място по употреба на алкохол в света. Той е една от основните причини за появата на здравословни проблеми и преждевременна смърт, а това бреме лежи върху плещите предимно на хора в трудоспособна възраст. Това са констатирали експертите в доклада „Формиране цените на алкохолните продукти в европейския регион на Световната здравна оргранизация“.

В публикуваното днес проучване по профилактика на незаразните болести и борбата с тях се анализира въздействието на ценовата политика върху обема на консумация на алкохол в държавите от европейския регион на СЗО.

Алкохолът е една от основните причини за появата на здравословни проблеми, инвалидност и преждевременна смърт“, се казва в проучването, като се подчертава, че ервопейският регион е водещ по ниво на консумация на алкохол, съобщава БГНЕС.

Алкохолът е причина за смъртта на всеки четвърти човек на възраст между 25 и 29 години и е основен рисков фактор за хората между 15 и 49-годишна възраст.

Според авторите, този проблем на здравеопазването се нуждае от спешно решаване.

Той препятства икономическото развитие и създава допълнително финансово натоварване за обществото. Последиците за системата на здравеопазването и за наказателното правосъдие често превишават многократно ползата от данъците върху алкохолните продукти, се подчертава в проучването.

10 напитки, които ще подобрят съня ти

Очакванията не са особено оптимистични: не се предвижда промяна в общите показатели, свързани с употребата на алкохол в Европа поне през следващиге 10 г.

Но държавите все пак имат на разположение няколко ефективни механизми за регулация в тази област, се подчертава в доклада.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама